Η Ρωσία επιστρέφει στη συμφωνία για τα σιτηρά

©jplenio – Pixabay

Επιστρέφει στη συμφωνία για τα σιτηρά η Μόσχα, μετά από τη διεθνή κατακραυγή και τους φόβους που εκφράστηκαν για παγκόσμια επισιτιστική κρίση.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι έλαβε γραπτές εγγυήσεις από το Κίεβο ότι δεν θα χρησιμοποιήσει τον διάδρομο σιτηρών της Μαύρης Θάλασσας για στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά της Ρωσίας.

«Χάρη στη συμμετοχή του ΣΑ του ΟΗΕ, καθώς και στη βοήθεια της Τουρκίας, κατέστη δυνατό να ληφθούν οι απαραίτητες γραπτές εγγυήσεις από την Ουκρανία για τη μη χρήση του ανθρωπιστικού διαδρόμου και των ουκρανικών λιμανιών, που καθορίζονται προς το συμφέρον της εξαγωγής γεωργικών προϊόντων». 

«Ειδικότερα, η ουκρανική πλευρά διαβεβαίωσε επίσημα ότι “ο Θαλάσσιος Ανθρωπιστικός Διάδρομος θα χρησιμοποιηθεί μόνο σύμφωνα με τις διατάξεις της Πρωτοβουλίας της Μαύρης Θάλασσας και τις προβλέψεις του Κοινού Συντονιστικού Κέντρου”».

Tην είδηση της επιστροφής της Ρωσίας στη συμφωνία εξαγωγής σιτηρών με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ επιβεβαίωσε και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με το Reuters ο Ερντογάν είπε ότι ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου ενημέρωσε τον Τούρκο ομόλογό του ότι η συμφωνία θα επαναληφθεί.

Σχολιάζοντας την εξέλιξη αυτή, ο Ντμίτρι Πεσκόφ ανέφερε στην ενημέρωση των δημοσιογράφων πως μία από τις προϋποθέσεις για την αποκατάσταση της συμμετοχής της Ρωσίας στη συμφωνία για τα σιτηρά είναι η εξάλειψη των άμεσων και έμμεσων εμποδίων στις εξαγωγές λιπασμάτων.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.