Η οικογένεια της Αμινί απορρίπτει την ιατροδικαστική έκθεση για το θάνατό της

©EPA

Οι γονείς της Μαχσά Αμινί απέρριψαν την ιατροδικαστική έκθεση, σύμφωνα με την οποία ο θάνατος της 22χρονης δεν οφειλόταν σε χτυπήματα, μετέδωσε τοπικό μέσο ενημέρωσης.

Στο Ιράν συνεχίζονται οι διαδηλώσεις μετά τον θάνατο στις 16 Σεπτεμβρίου της Μαχσά Αμινί, που πέθανε τρεις ημέρες μετά την σύλληψή της στην Τεχεράνη από την αστυνομία ηθών, επειδή παραβίασε τον ενδυματολογικό κώδικα.

Η ιρανική ένωση ιατροδικαστών ανέφερε στην έκθεσή της ότι «ο θάνατος της Μαχσά Αμινί δεν προκλήθηκε από χτυπήματα στο κεφάλι και σε ζωτικά όργανα». Αυτός συνδέεται με «χειρουργική επέμβαση για όγκο στον εγκέφαλο σε ηλικία 8 ετών», στην οποία είχε υποβληθεί.

«Οι δικηγόροι απέρριψαν την έκθεση αυτή» σε προσφυγή τους στη δικαστική αρχή, δήλωσε στην εφημερίδα Etemad ο δικηγόρος των γονέων της, Σαλέχ Νικμπάχτ.

Οι δικηγόροι ζητούν «επανεξέταση της αιτίας θανάτου της» και καλούν τη δικαιοσύνη να «επιλέξει ειδικούς από κατάλογο γιατρών που έχουν καταρτίσει οι γονείς της Μαχσά Αμινί», πρόσθεσε ο δικηγόρος.

Η υπεράσπιση οφείλει να μπορεί να «εξασφαλίσει διευκρινίσεις για τον τρόπο με τον οποίο διεξήχθη η έρευνα και για τον ρόλο του προσώπου ή των προσώπων που εμπλέκονταν στην σύλληψη της Μαχσά και της μεταφοράς της στην έδρα της αστυνομίας ηθών για να μπορεί να είναι σε θέση να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των γονέων και να διαλύσει τις αβεβαιότητες για την αιτία θανάτου», σημείωσε ο δικηγόρος.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.