Η Μόσχα θα εξοφλεί το εξωτερικό χρέος σε ρούβλια

@pixabay

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο εξωτερικών, η Ρωσία θα εξοφλεί το εξωτερικό της χρέος σε ρούβλια, που θα μπορούν να μετατραπούν στο νόμισμα των αρχικών ευρωομολόγων σε μελλοντικό χρόνο, μέσω του Εθνικού Αποθετηρίου Διακανονισμού (NSD).

Αυτό συμβαίνει, αφού έληξε η βασική άδεια πληρωμής (waiver) των ΗΠΑ που επιτρέπει στη Μόσχα να καταβάλλει πληρωμές για το εξωτερικό της χρέος.

Οι ΗΠΑ από τη δική τους πλευρά ανακοίνωσαν πως η άδεια πληρωμής λήγει στις 07:01 π.μ. ώρα Ελλάδας σήμερα, εμποδίζοντας έτσι τη Ρωσία να καταβάλει πληρωμές τόκων και ληξιπρόθεσμων πληρωμών σε αμερικανούς κατόχους ομολόγων για το δημόσιο χρέος της.

«Η απόφαση… παραβιάζει πρωτίστως τα δικαιώματα των ξένων επενδυτών στα ρωσικά χρεόγραφα και υπονομεύει την εμπιστοσύνη στις δυτικές χρηματοπιστωτικές υποδομές. Οι πληρωμές με τη χρήση ξένων χρηματοπιστωτικών διαμεσολαβητών θα πραγματοποιούνται στους λογαριασμούς τύπου C των εν λόγω χρηματοπιστωτικών διαμεσολαβητών… με δυνατότητα αποκατάστασης της πρόσβασης σε αυτά τα κεφάλαια για τους επενδυτές που υπέβαλαν γραπτά αποδεδειγμένα δικαιώματα για τέτοιου είδους πληρωμές στο μέλλον», αναφέρει το ρωσικό υπουργείο οικονομικών.

«Η τρέχουσα κατάσταση δεν έχει τίποτα το κοινό με την χρεοκοπία του 1998 όταν η Ρωσία δεν διέθετε κεφάλαια για να πληρώσει το χρέος της. Σήμερα υπάρχουν μετρητά και η βούληση να πληρώσει» δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.