Η Μόσχα παρακολουθεί «στενά» τις ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η Ρωσία παρακολουθεί τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εξωτερικών Αλεξάντερ Γκρούσκο, «η Ρωσία ”παρακολουθεί στενά” τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ, και γνωρίζει τις προτάσεις ορισμένων Ρεπουμπλικανών να περικόψουν τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία σε περίπτωση νίκης τους». Οι δηλώσεις του αξιωματούχου πραγματοποιήθηκαν σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι Zvezda που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα στο λογαριασμό του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας στο Telegram.

Παράλληλα, ο Γκρούσκο δήλωσε: «Φυσικά, παρακολουθούμε τις εξελίξεις στις Ηνωμένες Πολιτείες. Γνωρίζουμε ότι αρκετοί εξέχοντες Ρεπουμπλικάνοι τάσσονται υπέρ της μείωσης της στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, με αφετηρία ότι αυτό που κάνουν σήμερα οι Δημοκρατικοί είναι παράλογο».

Επισημαίνεται μάλιστα πως αν κερδίσουν οι Ρεπουμπλικανοί, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να εντείνουν την πίεση στις ευρωπαϊκές χώρες όσον αφορά τους αμυντικούς προϋπολογισμούς τους. «Θυμόμαστε ότι ένα από τα βασικά συνθήματα του Τραμπ όταν ανήλθε στην εξουσία ήταν ότι οι Ευρωπαίοι θα έπρεπε να πληρώσουν μόνοι τους την άμυνά τους. Σε μεγάλο βαθμό χάρη στις προσπάθειές του, οι ευρωπαϊκές χώρες ανέλαβαν ενισχυμένες δεσμεύσεις να αυξήσουν τους αμυντικούς προϋπολογισμούς τους στο 2% (του ΑΕΠ). Και έχουν γίνει συζητήσεις ότι οι αμυντικές δαπάνες πρέπει τώρα να φτάσουν τουλάχιστον το 3%. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να ακολουθούν την πολιτική που ακολουθούν από το 1949», είπε ο Γκρούσκο.

Υπενθυμίζεται πως χθες (7/11), ο αρχηγός της παραστρατιωτικής οργάνωσης Βάγκνερ, Γεβγκένι Πριγκόζιν, επιβεβαίωσε ότι η Ρωσία έχει εμπλακεί «χειρουργικά» στις αμερικανικές εκλογές. 

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.