Η Μόσχα απλοποιεί τη χορήγηση ρωσικών διαβατηρίων στους κατοίκους της νότιας Ουκρανίας

©RJA1988 – Pixabay

Η Ρωσία θα επιτρέψει στους κατοίκους των περιφερειών της Ζαπορίζια και της Χερσώνας να ζητήσουν ρωσικό διαβατήριο μέσω «μιας απλουστευμένης διαδικασίας», σύμφωνα με σημερινό προεδρικό διάταγμα.

Υπενθυμίζεται πως ο ρωσικός στρατός ελέγχει πλήρως τη Χερσώνας και μέρος της περιοχής της Ζαπορίζια. Το Κρεμλίνο έχει ορίσει ρωσόφιλες αρχές στις περιοχές, με τους αξιωματούχους να έχουν εκφράσει την επιθυμία τους να ενταχθούν στη Ρωσία. Το προεδρικό διάταγμα εφαρμόζεται επίσης από το 2019 όσον αφορά τους κατοίκους των εδαφών του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ.

Εκατοντάδες χιλιάδες είναι οι κάτοικοι αυτών των περιοχών που έχουν αποκτήσει ρωσικά διαβατήρια. Μάλιστα, οι αρχές της Χερσώνας έχουν ανακοινώσει ήδη πως στην περιοχή θα χρησιμοποιείται ως εθνικό νόμισμα το ρούβλι, παράλληλα με την ουκρανική γρίβνα.

Μόσχα: «Ανταλάσσει» ανθρωπιστικό διάδρομο για τα πλοία που αναχωρούν με τρόφιμα

Η Ρωσία είναι έτοιμη ανοιξει ανθρωπιστικό διάδρομο για να αναχωρήσουν από την Ουκρανία πλοία που μεταφέρουν τρόφιμα, με αντάλλαγμα την άρση μερικών κυρώσεων, σύμφωνα με τον υφυπουργός Εξωτερικών, Αντρέι Ρουντένκο.

Τα ουκρανικά λιμάνια είναι αποκλεισμένα μετά την έναρξη του πολέμου και περισσότεροι από 20 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών παραμένουν στην Ουκρανία. Η Ρωσία και η Ουκρανία εξασφαλίζουν σχεδόν το ένα τρίτο των παγκόσμιων προμηθειών σίτου, με τον περιορισμό των εξαγωγών να δημιουργεί ανησυχία για πιθανή επισιτιστική κρίση.

Οι χώρες της Δύσης συζητούν την ιδέα να δημιουργηθούν «ασφαλείς διάδρομοι» για εξαγωγές σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια. «Έχουμε επανειλημμένα δηλώσει για το θέμα αυτό πως μια λύση στο πρόβλημα με τα τροφιμα απαιτεί μια συνολική προσέγγιση, περιλαμβανομένης της άρσης κυρώσεων που έχουν επιβληθεί σε ρωσικές εξαγωγές και οικονομικές συναλλαγές», δήλωσε ο Ρουντένκο.

«Απαιτεί επίσης την αποναρκοθέτηση από την ουκρανική πλευρά όλων των λιμανιών στα οποία είναι αγκυροβολημένα πλοία. Η Ρωσία είναι έτοιμη να παράσχει την απαραίτητη ανθρωπιστική διέλευση, κάτι που κάνει καθημερινά», τόνισε ο ίδιος. Η Ρωσία είναι σε επαφή με τα Ηνωμένα Έθνη για το ζήτημα αυτό, δήλωσε επίσης ο Ρουντένκο.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.