Η Ιταλία βυθίζεται στην αβεβαιότητα μετά τη νίκη της Τζόρτζια Μελόνι

©EPA

Περίοδος αβεβαιότητας αρχίζει στην Ιταλία και την Ευρωπαϊκή Ένωση, μια μέρα μετά τη νίκη της Τζόρτζια Μελόνι στις ιταλικές εκλογές.

Η επικεφαλής ενός συνασπισμού Δεξιάς/άκρας Δεξιάς θα κληθεί να αντιμετωπίσει σημαντικές προκλήσεις.

Η επικεφαλής του μεταφασιστικού κόμματος Αδελφοί της Ιταλίας, καθως και οι σύμμαχοί της, Ματέο Σαλβίνι της Λέγκα, και Σίλβιο Μπερλουσκόνι, της Φόρτσα Ιτάλια, θα επιχειρήσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση.

Το κόμμα της Μελόνι συγκεντρώνει πάνω από το 26% των ψήφων και είναι πλέον ο πρώτος πολιτικός σχηματισμός της χώρας, μπροστά από το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (PD) του Ενρίκο Λέτα που συγκεντρώνει 19%. Μαζί με τη Λέγκα και τη Φόρτσα Ιτάλια, θα διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία σε Βουλή και Γερουσία.

«Η Ιταλία μάς διάλεξε και εμείς δεν θα την εξαπατήσουμε. Αν κληθούμε να κυβερνήσουμε, θα το κάνουμε για όλους τους Ιταλούς, με στόχο να ενώσουμε αυτό τον λαό και να δώσουμε έμφαση σε όσα τον ενώνουν και όχι σε όσα τον διχάζουν. Θα δουλέψουμε με στόχο οι Ιταλοί να γίνουν και πάλι υπερήφανοι που είναι Ιταλοί», ανέφερε χαρακτηριστικά στο Facebook η Τζόρτζια Μελόνι.

Η γαλλίδα πρωθυπουργός, Ελιζαμπέτ Μπορν, προειδοποίησε πως η Γαλλία θα παρακολουθεί «με προσοχή» το «σεβασμό» των ανθρώπινων δικαιωμάτων και του δικαιώματος στην άμβλωση.

Ο δεξιός Τύπος στην Ιταλία είναι σήμερα ενθουσιώδης. «Επανάσταση στις κάλπες», είναι ο τίτλος της Il Giornale, της εφημερίδας της οικογένειας Μπερλουσκόνι, ενώ η Libero διαπιστώνει: «Η αριστερά ηττήθηκε, (είμαστε) ελεύθεροι!!!».

«Η Μελόνι παίρνει την Ιταλία», γράφει η εφημερίδα της αριστεράς La Repubblica, που αντιτάχθηκε μετωπικά στην Τζόρτζια Μελόνι στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Η La Stampa απαριθμεί «τις χίλιες αβεβαιότητες» που αντιμετωπίζει η Ιταλία.

«Το γεγονός ότι αυτό συμβαίνει ένα μήνα πριν από την εκατονταετηρίδα της πορείας προς τη Ρώμη και της έναρξης των 20 ετών της δικτατορίας του Μουσολίνι αποτελεί σύμπτωση: οι Ιταλοί που ψήφισαν την Μελόνι δεν το έκαναν από νοσταλγία για το φασισμό», όμως το κοινό σημείο ανάμεσα στον φασίστα δικτάτορα και την Μελόνι είναι ότι ανέβηκαν και οι δύο στην εξουσία «έπειτα από ένα μοναχικό μαραθώνιο εναντίον όλων», αναλύει η εφημερίδα.

Οικονομικές προκλήσεις

Η νέα κυβέρνηση θα διαδεχθεί την κυβέρνηση εθνικής ενότητας του Μάριο Ντράγκι, ο οποίος είχε κληθεί να αντιμετωπίσει τα οικονομικά προβλήματα της Ιταλίας. Ο Ντράγκι είχε διαπραγματευθεί με τις Βυρξέλλες τη χορήγηση σχεδόν 200 δισ. ευρώ σε οικονομικές αρωγές προς την Ιταλία με αντάλλαγμα βαθιές οικονομικές και θεσμικές μεταρρυθμίσεις.

Ενώ ο Ντράγκι εμφανιζόταν ως εγγύηση αξιοπιστίας στα μάτια των Ευρωπαίων, η έλευση στην εξουσία της εθνικιστικής και ευρωσκεπτικιστικής άκρας δεξιάς προκαλεί φόβους για αστάθεια.

Η Ιταλία έχει δημόσιο χρέος που ανέρχεται στο 150% του ΑΕΠ της, ο πληθωρισμός και οι λογαριασμοί του αερίου και του ηλεκτρικού δημιουργούν προβλήματα σε εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.