Η ηλικία του προέδρου Τζο Μπάιντεν, ταμπού που αρχίζει να σπάει στην παράταξή του

©EUROKINISSI/POOL ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Οι Δημοκρατικοί και το μεγαλύτερο μέρος του αμερικανικού Τύπου για καιρό απέφευγαν μετά βδελυγμίας το θέμα, όμως το ταμπού της ηλικίας του Τζο Μπάιντεν, 79 ετών, έχει αρχίσει πλέον να σπάει στην παράταξή του.

Καθώς ο αμερικανός πρόεδρος, ο γηραιότερος που εξελέγη ποτέ, αναχωρεί αεροπορικώς σήμερα για μια εξ ορισμού εξαντλητική διπλωματική περιοδεία στη Μέση Ανατολή, η συζήτηση εντείνεται, ειδικά με δεδομένη τη διακηρυγμένη πρόθεσή του να είναι ξανά υποψήφιος για το αξίωμα το 2024.

«Είναι σε θέση να ασκεί το αξίωμα του προέδρου σήμερα. Αλλά είναι πολύ γέρος για τις επόμενες εκλογές», ήταν το καλοζυγισμένο χτύπημα αρθρογράφου του περιοδικού The Atlantic τη 16η Ιουνίου, αν και το κείμενο ταυτόχρονα μαινόταν εναντίον των Ρεπουμπλικάνων που διατείνονται πως ο κ. Μπάιντεν έχει άνοια.

Ο αμερικανός πρόεδρος θα γιορτάσει τα 80 του χρόνια την 20ή Νοεμβρίου. Θα ήταν 82 ετών όταν θα ξεκίναγε ενδεχόμενη δεύτερη θητεία του· θα πάταγε τα 86 στο τέλος της.

Η ηλικία του «έχει γίνει άβολο ζήτημα για τον ίδιο και το κόμμα του», επισήμανε η εφημερίδα New York Times το Σάββατο, περιγράφοντας έναν Λευκό Οίκο που έχει γίνει εξαιρετικά προστατευτικός, όταν δεν καταλαμβάνεται από άγχος, ως προς το θέμα αυτό.

Δημοσκόπηση που δημοσίευσε χθες Δευτέρα η ίδια εφημερίδα δείχνει γιατί: το 64% των υποστηρικτών των Δημοκρατικών θα προτιμούσε κάποιον άλλο υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές του 2024, κάτι που δικαιολόγησε επικαλούμενο την… ηλικία του νυν πρόεδρου (33%), κριτήριο που αξιολογεί ως σημαντικότερο από τις επιδόσεις του στον Λευκό Οίκο (32%).

Όπως και οι προκάτοχοί του, ο Τζο Μπάιντεν καλείται να χειριστεί εξαντλητικά καθήκοντα, από τον πόλεμο στην Ουκρανία ως τον αλματωδώς αυξανόμενο πληθωρισμό, από τις αποφάσεις του πλέον ριζοσπαστικά συντηρητικού Ανώτατου Δικαστηρίου ως τις σφαγές με τη χρήση πυροβόλων όπλων.

«Ακμαίος»

Πολλοί νεότεροι Αμερικανοί θα ζήλευαν τη γνωμάτευση για την υγεία του που δημοσιοποιήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο: πρόκειται για άνδρα «ακμαίο», με ήπια προβλήματα γαστρικής παλινδρόμησης και αρθρίτιδας.

Αλλά η εμφάνισή του προδίδει το βαρύ τίμημα που έχει το αξίωμα. Τα λευκά του μαλλιά αραιώνουν, το βήμα γίνεται ολοένα πιο επιφυλακτικό. Ενίοτε χάνει τον ειρμό του, μοιάζει να σκοντάφτει σε κάτι που διαβάζει στο teleprompter του. Το τραύλισμα που είχε νικήσει όταν ήταν παιδί περιστασιακά ξανακάνει την εμφάνισή του.

Αρκετές φορές, ο Λευκός Οίκος χρειάστηκε να κάνει πετάλι προς τα πίσω, έπειτα από τοποθετήσεις του που έμοιαζαν παράκαιρες ή παρορμητικές, για λεπτά διπλωματικά ζητήματα.

Ο νυν πρόεδρος παραχωρεί λιγότερες συνεντεύξεις Τύπου και λιγότερες συνεντεύξεις σε μέσα ενημέρωσης από προκατόχους του. Μοιάζει να προτιμά τα άρθρα που δημοσιεύονται σε εφημερίδες, το περιεχόμενο των οποίων είναι απόλυτα ελεγμένο.

Το Σαββατοκύριακο, εξαφανίζεται σε κάποιο από τα δυο σπίτια του στο Ντέλαγουερ. Συχνά, για δύο ως τρεις ημέρες, οι ανταποκριτές στον Λευκό Οίκο δεν τον βλέπουν παρά μια φορά, από μακριά, καθώς πηγαίνει να εκκλησιαστεί.

Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνόδου της G7, στη λεγόμενη οικογενειακή φωτογραφία, υποτίθεται πιο χαλαρή, ήταν αδύνατο να αγνοήσει κανείς το χάσμα ανάμεσα στον Τζο Μπάιντεν, το πρεσβύτερο μέλος της ομάδας, και τον Τζάστιν Τριντό (50 ετών) ή τον Εμανουέλ Μακρόν (44 ετών).

Πεταλιές προς τα πίσω

Στους Τάιμς της Νέας Υόρκης του Σαββάτου, το περιβάλλον του τον υπερασπίστηκε με σθένος. Στο αεροσκάφος, «περνά ώρες κάνοντας σχεδιασμούς για ζητήματα εσωτερικής πολιτικής, όταν πολύ νεότεροι δεν θέλουν παρά μόνο ένα πράγμα, να κοιμηθούν», διαβεβαίωσε ο Μάικ Ντόνιλον, σύμβουλος του Λευκού Οίκου.

Ο αμερικανός πρόεδρος, έπειτα από την πτώση που υπέστη με το ποδήλατο τη 18η Ιουνίου, που δεν ήταν τίποτε σοβαρό αλλά σχολιάστηκε πολύ, διάλεξε –επί τούτου– να ανέβει ξανά στη σέλα την Κυριακή και να αστειευτεί για το πάθημά του με δημοσιογράφους.

Ο Τζο Μπάιντεν εξάλλου πολύ απέχει από το να αποτελεί εξαίρεση. Πολλές μορφές της αμερικανικής πολιτικής ζωής έχουν πατήσει προ πολλού τα 70, ξεκινώντας από τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, 76 ετών σήμερα.

Δυνητικός υποψήφιος το 2024, ο Ρεπουμπλικάνος ξέρει καλά πως αυτή η συζήτηση είναι ναρκοπέδιο και έχει αποπειραθεί να την εξουδετερώσει μέσω του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης που δημιούργησε, του «Truth Social»: «Πολύς κόσμος πάνω από 80 και ακόμα και πάνω από τα 90 είναι τετραπέρατος όσο και πριν. Ο Μπάιντεν δεν είναι, αλλά αυτό δεν έχει τόσο σχέση με την ηλικία του. Στην πραγματικότητα, η ζωή αρχίζει στα 80!».

Η νεολαία

Πέρα από το θέμα της υγείας, η πρόκληση είναι επίσης πολιτική: πώς μπορεί ένας πρόεδρος που γεννήθηκε κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου να αισθανθεί τον παλμό της αμερικανικής νεολαίας;

Πώς μπορεί να ικανοποιήσει τις προσδοκίες των νεαρών διαδηλωτριών οι οποίες, το Σάββατο, διατράνωσαν μπροστά στον Λευκό Οίκο την αγωνία και την οργή τους μετά την κατάργηση του δικαιώματος στην άμβλωση σε ομοσπονδιακό επίπεδο; Ερωτηθείς για το ζήτημα προχθές Κυριακή, ο κ. Μπάιντεν δεν είχε στην πραγματικότητα απάντηση: «Συνεχίστε να διαδηλώνετε. Συνεχίστε να κάνετε τη φωνή σας να ακούγεται. Είναι εξαιρετικά σημαντικό».

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση των Τάιμς της Νέας Υόρκης, μόλις το 5% των ψηφοφόρων 18-29 ετών που συμμετείχαν σε εσωκομματικές διαδικασίες των Δημοκρατικών θα επιθυμούσε η παράταξη να αναδείξει ξανά τον Τζο Μπάιντεν υποψήφιο για την προεδρία το 2024.

Ποιον άλλο όμως; Καμία μορφή δεν μοιάζει να επιβάλλεται, προς το παρόν τουλάχιστον, στο κόμμα του προέδρου. Πολιτικοί σχολιαστές εκφράζουν αρκετές αμφιβολίες για τις πιθανότητες της αντιπροέδρου Κάμαλας Χάρις (57 ετών), η οποία θεωρείται η φυσική υποψήφια σε περίπτωση απόσυρσης του κ. Μπάιντεν.

Ορισμένοι από τους εκπροσώπους της νέας φρουράς του κόμματος φροντίζουν ήδη να επιδιώκουν περισσότερη προβολή στα ΜΜΕ. Όπως για παράδειγμα ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Γκάβιν Νιούσομ (54 ετών), ή ο υπουργός Μεταφορών Πιτ Μπούτιτζετζ (40 ετών).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.