Η Γερμανία θα πάψει να αγοράζει από τη Ρωσία άνθρακα και πετρέλαιο

©jplenio – Pixabay

Η Γερμανία θα σταματήσει να αγοράζει από τη Ρωσία άνθρακα την 1η Αυγούστου και πετρέλαιο την 31η Δεκεμβρίου, όπως τόνισε ο υφυπουργός Οικονομικών, Γεργκ Κούκις.

Το μεγαλύτερο ζήτημα για το Βερολίνο θα είναι να αναπληρωθεί το κενό που θα δημιουργηθεί όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πάψει να αγοράζει φυσικό αέριο από τη Μόσχα, τόνισε ο ίδιος.

«Θα πάψουμε να αγοράζουμε ρωσικό άνθρακα σε μερικές εβδομάδες», επισήμανε στο Φόρουμ Ενέργειας του Σίδνεϊ. Η Ρωσία προμηθεύει το 40% του άνθρακα και το 40% του πετρελαίου που καταναλώνει η Γερμανία.

«Για όποιον γνωρίζει την ιστορία του αγωγού Ντρούζμπα, που ήταν ήδη εργαλείο της σοβιετικής αυτοκρατορίας για την κυριαρχία στην ανατολική Ευρώπη» κατανοεί πως «το να απαλλαγείς από αυτή την εξάρτηση δεν είναι κάτι ασήμαντο, αλλά είναι κάτι που θα καταφέρουμε σε μερικούς μήνες», πρόσθεσε.

Η Γερμανία κατασκευάζει τερματικούς σταθμούς για την εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου, ωστόσο ο Γεργκ Κούκις σημείωσε ότι οι ΗΠΑ και το Κατάρ μπορούν να πωλούν μόλις 30 δισ. κυβικά μέτρα στην Ευρώπη. «Δεν μπορούμε απλά να φανταστούμε πως αυτό το πρόβλημα θα πάψει να υπάρχει».

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.