Η G7 πλησιάζει σε συμφωνία για πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου

©EPA/Sean Gallup / POOL

Οι χώρες της G7 θα προχωρήσουν σε νέο πακέτο ενεργειών για την αύξηση της πίεσης σε βάρος της Ρωσίας, σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο.

Αναμένεται σήμερα να οριστικοποιήσουν τα σχέδια για πλαφόν τιμών στο ρωσικό πετρέλαιο, δήλωσε υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος. Όλα αυτά, την ώρα που η Ρωσία φαίνεται να οδηγείται στην πρώτη χρεοκοπία εδώ και έναν αιώνα.

«Οι διττοί στόχοι των ηγετών της G7 ήταν να στοχοθετήσουν άμεσα τα έσοδα του (Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ) Πούτιν, ιδιαίτερα μέσω της ενέργειας, αλλά επίσης να ελαχιστοποιήσουν τα επακόλουθα και τον αντίκτυπο στις οικονομίες της G7 και του υπόλοιπου κόσμου», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Οι ηγέτες της G7 είναι «πολύ κοντά στο σημείο του να αποφασίσουν να ζητήσουν από τους υπουργούς τους να αναπτύξουν επειγόντως μηχανισμούς για να θέσουν πλαφόν σε παγκόσμιο επίπεδο στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου», ανέφερε. Ένας τέτοιος μηχανισμός θα περνά από τις «υπηρεσίες» που αφορούν την εξαγωγή ρωσικού πετρελαίου.

Οι χώρες της G7 «θα συνεχίζουν να περιορίζουν την πρόσβαση της Ρωσίας σε κρίσιμης σημασίας βιομηχανικούς πόρους» κυρίως στην άμυνα, που η Ουάσινγκτον ήδη έχει «θέσει στο στόχαστρο με επιθετικό τρόπο». Οι εταιρίες αυτές δεν θα μπορούν να εισάγουν αμερικανικά προϊόντα.

Οι ηγέτες της G7 θα αναλάβουν μια δέσμευση ασφάλειας, παρέχοντας στην Ουκρανία οικονομική, ανθρωπιστική, στρατιωτική και διπλωματική στήριξη για όσο χρειαστεί», ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωση.

«Η σημερινή είδηση περί αθέτησης πληρωμών της Ρωσίας, για πρώτη φορά εδώ και πάνω από έναν αιώνα, δείχνει πόσο ισχυρές είναι οι ενέργειες στις οποίες έχουν προχωρήσει οι ΗΠΑ, μαζί με συμμάχους και εταίρους, καθώς πόσο δραματικός είναι ο αντίκτυπος στη ρωσική οικονομία», προσέθεσε ο αξιωματούχος.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.