Η επόμενη ημέρα της Βρετανίας – Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο Σούνακ

©EPA

Χαρακτηριστικό των Βρετανών είναι η προσήλωσή τους στην σταθερότητα.

Μέχρι πρότινος, όταν ένας νόμος έφερνε αλλαγές, δινόταν επαρκής χρόνος, για να προσαρμοστούν οι εμπλεκόμενοι.

Η χώρα έζησε σταθερές μακροχρόνιες κυβερνήσεις οι οποίες κατά βάση εφάρμοσαν σταθερές οικονομικές πολιτικές. Αυτή η εικόνα όμως της Γηραιάς Αλβιώνας ανήκει στο παρελθόν.

Σύσσωμη η αντιπολίτευση ζητάει εκλογές. Την Τετάρτη μάλιστα είναι προγραμματισμένη διαδήλωση στο κέντρο του Λονδίνου με βασικό αίτημα την προσφυγή στις κάλπες, καθώς η αστάθεια μονοπωλεί, πλέον, την πολιτική ζωή της χώρας.

Αυτή είναι και η μεγαλύτερη πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει ο νέος πρωθυπουργός της χώρας, Ρίσι Σούνακ. Θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να σταθεροποιήσει την οικονομία, κρατώντας την κοινωνία και το κόμμα του ενωμένα.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Δημοσιονομικών Μελετών, μετά το Brexit «το Ηνωμένο Βασίλειο έχει χάσει ένα πολύ μεγάλο κομμάτι των εμπορικών του συναλλαγών με χώρες της ΕΕ συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών που πρόσφερε μέχρι τότε».

Το Γραφείο Προϋπολογισμού του βρετανικού κοινοβουλίου επισημαίνει πως «οι παγκόσμιες εμπορικές συναλλαγές της Βρετανίας έχουν μειωθεί κατά 15% εξαιτίας του Brexit».

Μια από τις προτεραιότητες του Ρίσι Σούνακ ίσως να είναι να αποκατασταθούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα οι εμπορικές σχέσεις Λονδίνου – Βρυξελλών. Ο Σούνακ, όμως, είναι από τους πιο «φανατικούς» υποστηρικτές του Brexit. Έτσι είτε θα πρέπει να κάνει στροφή 180 μοιρών, είτε να εντείνει τις προσπάθειες για εμπορικές συμφωνίες με τρίτες χώρες.

Τη Δευτέρα (31/10) αναμένεται να ανακοινώσει το νέο δημοσιονομικό πρόγραμμα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής των Κοινοτήτων. Στο πρόγραμμα αυτό θα συμπεριλαμβάνεται αύξηση της φορολογίας και μείωση των δαπανών.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.