Οι γυναίκες είναι οι μεγάλες απούσες από την ανακατάταξη που ανακοινώθηκε στην κορυφή του Κομμουνιστικού Κόμματος.
Το Πολιτικό Γραφείο δεν αριθμεί πλέον καμία γυναίκα μεταξύ των 24 μελών του. Κάτι που δεν είχε συμβεί εδώ και 25 χρόνια. Στην Κεντρική Επιτροπή, το ποσοστό των γυναικών μειώθηκε στο 4,9%, με μόνο 11 γυναίκες στα 205 μέλη της. Σε ό,τι αφορά τη Διαρκή Επιτροπή, η 7μελής ομάδα αποτελείται από άνδρες.
«Οι γυναίκες συνεχίζουν να υποεκπροσωπούνται σημαντικά στην κορυφή της κινεζικής πολιτικής», σημείωσε χθες ο εξειδικευμένος ιστότοπος Neican China. «Για λόγους σύγκρισης, οι γυναίκες αποτελούν το 48,8% του κινεζικού πληθυσμού και το 29,4% των μελών του Κομμουνιστικού Κόμματος», αναφέρεται.
Η μοναδική γυναίκα που ήταν έως τώρα παρούσα στο Πολιτικό Γραφείο, η Σουν Τσουνλάν, συνταξιοδοτήθηκε.
«Δεν καταλαβαίνω πώς οι γυναίκες θεωρούνται ότι ‘είναι το μισό του ουρανού’ στην Κίνα, εάν δεν επιτρέπεται να συμμετέχουν στο Πολιτικό Γραφείο», ανέφερε χθες σε ανάρτηση στο Twitter ο Τζέικομπ Γκάντερ, αναλυτής στο ινστιτούτο κινεζικών μελετών Merics.
Για την Μινγκλού Τσεν, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, «η δέσμευση του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος στα δικαιώματα των γυναικών είναι περισσότερο μια δέσμευση για τη βελτίωση των οικονομικών τους δικαιωμάτων». Η ιδέα του κόμματος είναι «οι γυναίκες να ενταχθούν στην αγορά εργασίας», δήλωσε η ίδια. Αλλά, σε μια κοινωνία που είναι ακόμα πολύ συντηρητική, ακόμα και αυτό το βήμα είναι κάποιες φορές δύσκολο να γίνει: «Πολλές γυναίκες δηλώνουν ότι δυσκολεύονται να συνδυάσουν τους ρόλους της καλής μητέρας, συζύγου και εργαζομένης», σημείωσε η καθηγήτρια.
«Η πλειονότητα των πρώην ανδρών συναδέλφων του Σι, στις επαρχίες Τζετζιάνγκ και Φουτζιάν, είναι πλέον μέλη του Πολιτικού Γραφείου», ανέφερε ο Βίκτορ Σιχ, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο.
«Ωστόσο, καμία από τις πρώην γυναίκες συναδέλφους του δεν κατάφερε να εισέλθει στο Πολιτικό Γραφείο, ούτε καν να καταλάβει θέσεις εξουσίας σε επίπεδο επαρχιών», δήλωσε ο ίδιος. «Η διάκριση (την οποία βιώνουν οι γυναίκες) στα πιο χαμηλά επίπεδα (εξουσίας) τις εμποδίζει να καταλάβουν στη συνέχεια πιο υψηλές θέσεις», σημείωσε.
Η Κίνα έθεσε σε εφαρμογή ένα σύστημα ποσόστωσης το 2001, που προβλέπει την παρουσία τουλάχιστον μίας γυναίκας σε όλα τα επίπεδα κυβέρνησης και κόμματος, εκτός από το Πολιτικό Γραφείο. Η πρόβλεψη αυτή δεν γίνεται πραγματικά σεβαστή.
«Εάν ετίθετο σε ισχύ ένα καλύτερο σύστημα ποσόστωσης και εφαρμοζόταν αυστηρά, τότε θα αρχίζαμε να βλέπουμε αποτελέσματα», δήλωσε η Μινγκλού Τσεν. Η σημερινή κατάσταση «είναι επίσης το αποτέλεσμα της κυριαρχίας ενός μόνο κόμματος», εκτίμησε η ίδια.
Από το 1948, το Πολιτικό Γραφείο του ΚΚΚ δεν έχει περιλάβει παρά μόνο οκτώ γυναίκες.