Γκουτέρες: Ζητεί τα ρωσικά τρόφιμα και λιπάσματα να φθάσουν στην αγορά

©EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Τα ρωσικά λιπάσματα και αγροτικά προϊόντα πρέπει να μπορούν να έχουν πρόσβαση στις παγκόσμιες αγορές, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ σημείωσε ότι οι κυβερνήσεις και ο ιδιωτικός τομέας θα πρέπει να συνεργαστούν για να φέρουν τα ρωσικά τρόφιμα και λιπάσματα, όπως και τα ουκρανικά σιτηρά, στις παγκόσμιες αγορές.

«Είναι σημαντικό οι κυβερνήσεις και ο ιδιωτικός τομέας να συνεργαστούν για να τα φέρουν στην αγορά», δήλωσε ο Γκουτέρες από το κοινό κέντρο συντονισμού (JCC). Η συμφωνία για τα σιτηρά εγγυάται ότι η Ρωσία μπορεί να εξάγει τα γεωργικά της προϊόντα και τα λιπάσματά της παρά τις δυτικές κυρώσεις.

«Αυτό που βλέπουμε εδώ στην Κωνσταντινούπολη και την Οδησσό (τη μεταφορά ουκρανικών σιτηρών, σ.σ.) δεν είναι παρά η πιο ορατή πλευρά της λύσης. Η άλλη πλευρά αυτής της συνολικής συμφωνίας είναι η απρόσκοπτη πρόσβαση στις παγκόσμιες αγορές των ρωσικών τροφίμων και λιπασμάτων, τα οποία δεν υπόκεινται σε κυρώσεις», είπε ο Γκουτέρες.

«Χωρίς λιπάσματα το 2022, μπορεί να μην υπάρχει αρκετή τροφή το 2023. Η εξαγωγή περισσότερων τροφίμων και λιπασμάτων από την Ουκρανία και τη Ρωσία είναι πολύ σημαντική για τον περαιτέρω κατευνασμό των αγορών εμπορευμάτων και τη μείωση των τιμών για τους καταναλωτές», πρόσθεσε.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.