Γερουσία-Κογκρέσο: Οι έξι ελληνοαμερικανοί υποψήφιοι

© Shutterstock

Σημαντικές είναι και για την Ελλάδα οι σημερινές ενδιάμεσες αμερικανικές εκλογές στις ΗΠΑ καθώς έχει σημασία ποιο κόμμα θα κερδίσει την πλειοψηφία καθώς αυτό συνήθως καθορίζει τις εξωτερικές σχέσεις της χώρας, όπως τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Ελλάδα, την Κύπρο και την Τουρκία.

Ελέβη Λογοθέτη/ Action Press

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η πλειοψηφία κάποιου κόμματος στη Γερουσία. Αν επικρατήσουν οι Ρεπουμπλικάνοι, ο πρόεδρος Μπάιντεν θα είναι «όμηρος» των πολιτικών του αντιπάλων και οι αποφάσεις του πιθανόν να μην εγκρίνονται. Για παράδειγμα, σήμερα είναι πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας ο φιλέλληνας Δημοκρατικός Μπομπ Μενέντεζ, όμως κανείς δεν ξέρει εάν θα παραμείνει… Η παρουσία ομογενών πολιτικών στα έδρανα του Κογκρέσου είναι για αυτούς του λόγους εξίσου σημαντική.

Τζον Σαρμπάνης (John Peter Spyros Sarbanes), Δημοκρατικός – Μέριλαντ

epa10002798 Rep. John Sarbanes, D-Md., speaks during a House Committee on Oversight and Reform hearing on gun violence on Capitol Hill in Washington, DC, USA, 08 June 2022. EPA/Andrew Harnik / POOL

Ο 60χρονος Ελληνοαμερικανός πολιτικά έχει αρκετά κοινά με τον Γκας Μπιλιράκη(παρακάτω): είναι δικηγόρος, υπηρετεί ως Μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ επίσης  από το 2007 ενώ είναι και αυτός «μήλο» που έπεσε κάτω από τη μηλιά καθώς είναι γιος του πρώην Γερουσιαστή των ΗΠΑ Πολ Σαρμπάνη (απεβίωσε το 2020).

Σύνθημά του: John Sarbanes is working for US (Ο Τζον Σαρμπάνης δουλεύει για εμάς)

Κρις Πάππας (Chris Pappas)
Δημοκρατικός – Νιου Χάμσαιρ

epa07131906 Democratic candidate for Congress Chris Papas listens to a voters question during a campaign stop at the Dartmouth-Hitchcock Hospital in Manchester, New Hampshire, USA, 30 October 2018. Pappas, who is running against Republican Eddie Edwards, would be the first openly gay elected congressman, whereas Edwards would be the first African American elected congressman for the State of New Hampshire. EPA/CJ GUNTHER

Ο 32χρονος πολιτικός με το πιο «ελληνοαμερικάνικο» όνομα, είναι ανερχόμενο αστέρι των Δημοκρατικών στην πολιτεία του Νιου Χαμσάιρ καθώς εξελέγη στη Βουλή των Αντιπροσώπων για πρώτη φορά το 2018.

Επανεξελέγη στις εκλογές του 2020, με ποσοστό 51,3% έναντι 46,2% του Ρεπουμπλικάνου αντιπάλου του.

Είναι το πρώτο ανοιχτά ομοφυλόφιλο μέλος του Κογκρέσου των Ηνωμένων Πολιτειών, για  την πολιτεία του Νιού Χάμσαϊρ. Μάλιστα, τον Δεκέμβριο του 2021 ανακοίνωσε πως αρραβωνιάστηκε τον σύντροφό του.

Σύνθημα: Join Team Pappas (Ελάτε στην ομάδα του Πάππας)

Ντίνα Τάιτους (Dina Titus)
Δημοκρατική – Νεβάδα

Η 72χρονη πανεπιστημιακός, καθηγήτρια πολιτικών επιστημών, γνωρίζει πολύ καλά την επιστήμη της εκ των έσω καθώς εκλέγεται στη Γερουσία της Βουλής των Αντιπροσώπων από το 2008 – μια μία μικρή ήττα και αποχή δύο ετών το 2011-2013.

Ελληνοαμερικανίδα από την πλευρά τις μητέρας της, θεωρείται δυνατό χαρτί των δημοκρατικών στη Νεβάδα.

Σύνθημά της: Never back down (Ποτέ μην κάνεις πίσω).

Γκας Μπιλιράκης (Gus Bilirakis), Ρεπουμπλικάνος – Φλόριντα

Με καταγωγή από την Κάλυμνο και γιος του ομογενή πρώην ομοσπονδιακού ρεπουμπλικάνου βουλευτή Μάικλ Μπιλιράκη, ο 60χρονος δικηγόρος Γκας (Κωνσταντινος) Μπιλιράκης είναι ένα από τα πιο δυνατά χαρτιά της ομογένειας και των Ρεπουμπλικάνων στη Φλόριντα.

Ο Τραμπ το γνωρίζει, βασίζεται σε αυτόν για την πολιτεία γι αυτό του έχει πλέξει το εγκώμιο: «Ο Γκας Μπιλιράκης έχει την πλήρη έγκριση και την ολική αποδοχή μου!» έχει δηλώσει.

Γέννημα θρέμμα Ρεπουμπλικάνος – έπεσε κάτω από τη μηλιά. Με όλο αυτό το οικογενειακό και πολιτικό υπόβαθρο, δεν είναι τυχαίο που εκλέγεται στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ κάθε χρόνο από το 2007 – πριν από το εθνικό επίπεδο είχε υπηρετήσει ως Μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Φλόριντα για 8 χρόνια.

Σύνθημά του: Gus is for US! (Ο Γκας είναι για μας!)

Νικόλ Μαλλιωτάκη (Nicole Malliotakis)

Ρεπουμπλικανή – Νέα Υόρκη

epa10123428 Republican Congresswoman Nicole Malliotakis of New York speaks at a press conference with Republican Congressman Lee Zeldin of New York, who is also running for New York Governor, and where they criticized the city and the state response to immigrants being bused from Texas, in New York, New York, USA, 15 August 2022. EPA/JUSTIN LANE

Επίσης δυναμικά ανερχόμενη στις τάξεις των Ρεπουμπλικάνων, εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής στην πολιτεία της Νέας Υόρκης το 2020 και επαναδιεκδικεί έδρα στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Ελληνοκουβανή, με ελληνική καταγωγή από την Κρήτη, η 42χρονη πολιτικός είναι η μόνη Ρεπουμπλικανή που αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό μέρος της πόλης της Νέας Υόρκης στο Κογκρέσο (Στέιτεν Άιλαντ και το Νότιο Μπρούκλιν), καθώς και η μοναδική γυναίκα Ρεπουμπλικανή αξιωματούχος στη Νέα Υόρκη.

Σύνθημά της: A no nonsense leader (Μία ηγέτης που δεν δέχεται ανοησίες).

Μάικλ Γυόλτζ (Michael Waltz)
Ρεπουμπλικάνος, Φλόριντα

Άλλος ένας ομογενής υποψήφιος της Φλόριντα, με θητεία και παράστημα βετεράνου των ειδικών δυνάμεων, που «στοχεύει» στο πατριωτικό συναίσθημα των ψηφοφόρων του.

Ο 44χρονος συνταγματάρχης εξελέγη για πρώτη φορά Μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ το 2018 και επανεξελέγη το 2020 και είναι ο πρώτος «πρασινοσκούφης» που μπήκε στο Κογκρέσο.

Η  ελληνική καταγωγή του πρέπει να είναι πολύ μακρινή – δεν υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες στο διαδίκτυο και ο ίδιος στο βιογραφικό του αναφέρει μόνο ότι είναι γιος αξιωματικού του Ναυτικού και ότι μεγάλωσε με την σκληρά εργαζόμενη μητέρα του.

Σύνθημά του: I will fight for you in Congress like I fought for you in Combat (Θα πολεμήσω για εσάς στο Κογκρέσο όπως πολέμησα για εσάς στο πεδίο της μάχης). Κάνει δηλαδή μια ξεκάθαρη αναφορά στο 26ετες στρατιωτικό του παρελθόν στο Αφγανιστάν, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.