Γερμανία: Καταδίκασε τις στρατιωτικές απειλές της Κίνας

©unsplash

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Μπούχνερ, τοποθετήθηκε σχετικά με την επίσκεψη της Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν και την ένταση που έχει δημιουργηθεί στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας.

Το Βερολίνο ακολουθεί την πολιτική «μία Κίνα», δήλωσε ο Μπούχνερ σχετικά με την επίσκεψη της προέδρου της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν, καταδικάζοντας παράλληλα τις αντιδράσεις της Κίνας όσον αφορά τις στρατιωτικές απειλές και τόνισε πως η Γερμανία εργάζεται για την αποκλιμάκωση της έντασης.

«Η γερμανική κυβέρνηση έχει ως αρχή να μην σχολιάζει τα ταξίδια αξιωματούχων άλλων χωρών. Είναι σαφές ότι ακολουθεί την σαφή πολιτική “μία Κίνα”, όπως οι ΗΠΑ, δεν έχει αλλάξει κάτι σε αυτό», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Κρίστοφερ Μπούργκερ δήλωσε πως η Γερμανία «προσπαθεί από κοινού με τους διεθνείς εταίρους της για την αποκλιμάκωση στο Στενό της Ταϊβάν». Η Γερμανία διατηρεί στενές σχέσεις με την Ταϊβάν, η οποία αποτελεί σημαντικό εταίρο, πρόσθεσε ο κ. Μπούργκερ.

Χθες η ΥΠΕΞ της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ δήλωσε πως «δεν δεχόμαστε να παραβιάζεται το διεθνές δίκαιο και ένας μεγαλύτερος γείτονας να επιτίθεται στον μικρότερο γείτονα κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου – και φυσικά αυτό ισχύει και για την Κίνα».

Απαντώντας στην κυρία Μπέρμποκ, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τη γερμανίδα πρέσβη στο Πεκίνο Πατρίσια Φλορ και της επέδωσε διάβημα διαμαρτυρίας. Ο επικεφαλής της Διεύθυνσης του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών για την Ευρώπη έκανε λόγο για «λανθασμένα σχόλια» της γερμανίδας υπουργού και χαρακτήρισε το ζήτημα της Ταϊβάν «εσωτερικό θέμα της Κίνας».

Ο πρόεδρος της Γερμανικής Ένωσης Χονδρεμπορίου, Εξαγωγών και Παροχής Υπηρεσιών (BGA) Ντιρκ Γιαντούρα, εξέφρασε σήμερα την ανησυχία του για την επίσκεψη της Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν. «Σήμερα εμείς στο χονδρεμπόριο και στο εξωτερικό εμπόριο ανησυχούμε για τις εξελίξεις στον Ειρηνικό. Λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα γεωπολιτική αστάθεια, πιστεύουμε ότι θα ήταν πιο σκόπιμο να μην προκαλούμε. Δεν χρειαζόμαστε περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης και επιδείνωση των οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δύο μεγαλύτερων εμπορικών μας εταίρων, των ΗΠΑ και της Κίνας», δήλωσε ο πρόεδρος της BGA.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.