Το υπουργείο Εξωτερικών της Γεωργίας, με αφορμή την 14η επέτειο του ρώσο-γεωργιανού πολέμου, απαίτησε από την Ρωσία να τηρήσει τις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο της συμφωνίας για την κατάπαυση του πυρός του 2008 και να αποσύρει τα στρατεύματα της από τις κατεχόμενες περιοχές της Αμπχαζίας και Νότιας Οσετίας.
Σύμφωνα με το υπουργείο εξωτερικών της Γεωργίας, 14 χρόνια μετά τον ρώσο-γεωργιανό πόλεμο, η Ρωσία συνεχίζει να διευρύνει τον παράνομο έλεγχο της στα κατεχόμενα εδάφη της Γεωργίας, στην Αμπχαζία και Νότια Οσετία.
«Μετά από 14 χρόνια κατοχής η Ρωσία δεν τηρεί την επιτευχθείσα με την μεσολάβηση της ΕΕ συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός στις 12 Αυγούστου του 2008, διευρύνει τον παράνομο έλεγχο στις κατεχόμενες περιοχές, συνεχίζει την διαδικασία της στρατικοποίησης τους, προβαίνει ενεργά σε πρωτοβουλίες για την πραγματική προσάρτηση τους», σημειώνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Γεωργίας.
Ακόμη, το υπουργείο αναφέρει πως «η Ρωσία υπονομεύει την ασφάλεια, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ανθρωπιστική κατάσταση στις περιοχές αυτές και προσπαθεί να απομονώσει όσους ζουν στα κατεχόμενα εδάφη, από την υπόλοιπη Γεωργία και την διεθνή κοινότητα».
Μάλιστα, το υπουργείο Εξωτερικών της Γεωργίας καλεί την Ρωσία να σταματήσει «τις παράνομες και προκλητικές ενέργειες κατά της Γεωργίας», να σέβεται την κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της χώρας και να τηρεί τις δεσμεύσεις της βάσει της συμφωνίας του 2008, να αποσύρει τα στρατεύματα της και να ακυρώσει την «παράνομη απόφαση της για την αναγνώριση της λεγόμενης ανεξαρτησίας των κατεχομένων εδαφών».
Ο πόλεμος σταμάτησε με την μεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πιο συγκεκριμένα του Νικολά Σαρκοζί, προέδρου της προεδρεύουσας τότε στην ΕΕ Γαλλίας. Μαζί με τον τότε ομόλογο του, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο Σαρκοζί παρουσίασε το σχέδιο ειρηνικής διευθέτησης. Η συμφωνία περιελάμβανε έξι τομείς, μεταξύ των οποίων και η αποχώρηση των ενόπλων δυνάμεων στις θέσεις που κατείχαν πριν την έναρξη της στρατιωτική σύγκρουσης.
Η Ρωσία πάντως μέχρι σήμερα διατηρεί την στρατιωτική της παρουσία στην Αμπχαζία και Νότια Οσετία, χωρίς να έχει τηρήσει το εν λόγω σημείο της ειρηνευτική συμφωνίας. Η Μόσχα έχει αναγνωρίσει και τις δύο περιοχές ως «κυρίαρχα κράτη». Μέχρι σήμερα την ανεξαρτησία της Αμπχαζίας και Νότιας Οσετίας έχουν αναγνωρίσει μόνο η Νικαράγουα, η Βενεζουέλα, η Συρία και το λιλιπούτειο νησιωτικό κράτος Ναούρου.