Gazprom: Μειώνει κι άλλο την παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη

EPA/ANATOLY MALTSEV

Η Ρωσική Gazprom ανακοίνωσε ότι η παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του σημείου εισόδου της Σούντζα στην Ουκρανία μειώθηκε σε 41,4 εκατομμύρια κυβικά μέτρα (mcm) σήμερα από 41,9 mcm χθες, Παρασκευή.

Αίτηση για την παροχή φυσικού αερίου μέσω άλλου σημαντικού σημείου εισόδου, αυτού στην Σοχρανίφκα, απορρίφθηκε από την Ουκρανία, σύμφωνα με την εταιρεία.

Υπενθυμίζεται ότι η Gazprom ανακοίνωσε την Τετάρτη, 15/06/2022, ότι θα μειώσει περαιτέρω, κατά ένα τρίτο, την παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream, καθώς ισχυρίζεται ότι αναγκάστηκε να θέσει εκτός λειτουργίας εξοπλισμό της γερμανικής εταιρείας Siemens.

«Η Gazprom σταματά τη λειτουργία άλλης μιας τουρμπίνας της Siemens στον σταθμό συμπίεσης Πορτόβαγια». Ετσι, η καθημερινή παραγωγή θα μειωθεί την Πέμπτη από τα 100 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ημερησίως στα 67 εκατομμύρια. Είχε προηγηθεί την Τρίτη μια πρώτη μείωση, από τα 167 εκατ. κυβικά μέτρα στα 100 εκατ.

Γύρω στις 15.00 η ροή του αγωγού Nord Stream παρέμενε αμετάβλητη, στα 44,9 εκατομμύρια κιλοβατώρες την ώρα, σε σύγκριση με μια ώρα νωρίτερα.

Η Γερμανία παρακολουθεί την κατάσταση και εξετάζει τον τρόπο αντιμετώπισης των πιθανών επιπτώσεων που θα έχει μια περαιτέρω μείωση του εφοδιασμού. «Η ασφάλεια του εφοδιασμού είναι ακόμη εξασφαλισμένη», τόνισε εκπρόσωπος της ρυθμιστικής αρχής ενέργειας του κράτους.

Η εξέλιξη αυτή εκτίναξε σε νέα ύψη για δεύτερη μέρα τις τιμές του φυσικού αερίου.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.