Γαλλία: Τα διλήμματα του Εμανουέλ Μακρόν

©EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Το πιο σοβαρό πρόβλημα του προέδρου της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, δεν είναι η μη εξασφάλιση της πλειοψηφίας, αλλά το γεγονός πως κανένας δεν επιθυμεί τη συνεργασία.

Η Μαρίν Λεπέν, η επικεφαλής της ακροδεξιάς υποσχέθηκε ότι θα ενώσει όλους τους «πατριώτες» και πως θα κάνει σκληρή αντιπολίτευση στον Μακρόν.

Το ίδιο αναμένεται πως θα πράξει ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, που δεν φαίνεται ούτε αυτός διατεθειμένος να αποχωρήσει από το πολιτικό προσκήνιο.ωΥπάρχουν οι νεογκολικοί του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, που θα μπορούσαν βοηθήσουν τον Μακρόν, όμως, προς το παρόν, έχουν ρόλο αντιπολίτευσης.

Ο πρώην πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, πάντως, τάσσεται υπέρ της συνεργασίας με την παράταξη Μακρόν, δίχως να είναι, ωστόσο, βουλευτής. Η παράταξη του Εμανουέλ Μακρόν θα αναζητεί «πλειοψηφίες δράσης» από «ποικίλες ευαισθησίες» επί συγκεκριμένων θεμάτων.

Πολιτικοί αναλυτές συζητούν ενδεχόμενα σενάρια, με τον Μακρόν να έχει τη δυνατότητα να προκηρύξει νέες εκλογές, κάτι που, ωστόσο, αν το κάνει τώρα, θα είναι λάθος, σύμφωνα με εκείνους. Υπενθυμίζεται πως η παράταξη Ensemble του προέδρου της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, εξασφάλισε 245 από τις 577 έδρες της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, χάνοντας την απόλυτη πλειοψηφία.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.