Γαλλία: Πρόταση μομφής κατά της πρωθυπουργού καταθέτει η αντιπολίτευση

©EPA/MOHAMMED BADRA

Η συμμαχία NUPES, υπό τον Ζαν-Λουκ Μελανσόν και το κεντροαριστερό Σοσιαλιστικό Κόμμα θα υποβάλoυν πρόταση μομφής κατά της πρωθυπουργού της Γαλλίας, Ελιζαμπέτ Μπορν.

Η πρόταση μομφής αναμένεται να κατατεθεί στις 5 Ιουλίου, στη νέα Εθνοσυνέλευση, οπότε και η Μπορν θα κάνει την προγραμματική ομιλία της.

Όπως δήλωσε ο βουλευτής της «Ανυπότακτης Γαλλίας» του Μελανσόν, Ερίκ Κοκερέλ η Μπορν «δεν μπορεί να συνεχίσει να είναι πλέον πρωθυπουργός» μετά το χθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα.

Η παράταξη Ensemble του προέδρου της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, εξασφάλισε 245 από τις 577 έδρες της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, χάνοντας την απόλυτη πλειοψηφία. Τα τελικά αποτελέσματα των χθεσινών βουλευτικών εκλογών, αναρτήθηκαν στον ιστότοπο του υπουργείου Εσωτερικών της Γαλλίας.

Η συμμαχία NUPES υπό τον Ζαν-Λικ Μελανσόν εξασφάλισε 131 έδρες και είναι πλέον αξιωματική αντιπολίτευση, ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν 89 έδρες, ενώοι Ρεπουμπλικάνοι κέρδισαν 61. Η αποχή έφθασε το ποσοστό του 53,77%.

Το πιο σοβαρό πρόβλημα του προέδρου της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, δεν είναι η μη εξασφάλιση της πλειοψηφίας, αλλά το γεγονός πως κανένας δεν επιθυμεί τη συνεργασία.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.