Γαλλία: Μήνυση κατά της TotalEnergies για συνέργεια σε εγκλήματα πολέμου

©EPA

Μήνυση για συνέργεια σε εγκλήματα πολέμου κατατέθηκε στο Παρίσι σε βάρος της TotalEnergies, η οποία κατηγορέιται ότι συνέχισε να εκμεταλλεύεται ένα κοίτασμα στη Ρωσία και επέτρεψε την παραγωγή καυσίμου που χρησιμοποιήθηκε από ρωσικά αεροπλάνα στον πόλεμο.

Η μήνυση κατατέθηκε στη γαλλική αντιτρομοκρατική εισαγγελία, που είναι αρμόδια για τα εγκλήματα πολέμου, από την ένωση Darwin Climax Coalition και από την ουκρανική ένωση Razom we stand, η οποία ζητάει την επιβολή εμπάργκο στις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων από τη Ρωσία.

Η εταιρεία υποστήριξ επως πρόκειται για κατηγορίες «εξωφρενικές», «δυσφημηστικές» και «αβάσιμες».

Στη μήνυση υπενθυμίζεται ότι η TotalEnergies διατηρούσε μέχρι το Σεπτέμβριο 49% της κοινής επιχείρησης Terneftegaz, η οποία εκμεταλλεύεται το κοίτασμα του Τερμοκαρστοβόιε, στο ρωσικό Μεγάλο Βορρά. Το υπόλοιπο 51% είχε ο ρωσικός όμιλος Novatec, δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός αερίου στη Ρωσία, του οποίου η TotalEnergies είναι εξάλλου μέτοχος σε ποσοστό 19,4%.

Όμως, σύμφωνα με ένα άρθρο της Le Monde, το κοίτασμα αερίου του Τερμοκαρστοβόιε προμήθευε φυσικό αέριο σε ένα διυλιστήριο κοντά στο Ομσκ της Σιβηρίας, το οποίο παρήγαγε απ’ αυτό καύσιμο που στη συνέχεια εστάλη για να τροφοδοτήσει τα ρωσικά αεροπλάνα που εμπλέκονταν στον πόλεμο.

Η γαλλική εταιρεία ενέργειας είχε διαβεβαιώσει πως «δεν παράγει κηροζίνη για το ρωσικό στρατό». Δύο ημέρες αργότερα, είχε ανακοινώσει πως συμφώνησε να παραχωρήσει στη Novatek το 49% που κατείχε στην Terneftegaz.

Σύμφωνα με τους μηνυτές, «συνεχίζοντας να εκμεταλλεύεται το κοίτασμα του Τερμοκαρστοβόιε», η TotalEnergies «συνέβαλε στο να παρασχεθούν στη ρωσική κυβέρνηση τα απαραίτητα μέσα για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου».

«Το καύσιμο, απαραίτητο για τις αεροπορικές στρατιωτικές επιχειρήσεις, χρησίμευσε έτσι εμμέσως στη Ρωσία για να πραγματοποιήσει τους βομβαρδισμούς εναντίον του άμαχου πληθυσμού, που οδήγησαν στο θάνατο τουλάχιστον 5.587 ανθρώπων και προκάλεσαν τον τραυματισμό 7.890», εκτιμούν οι μηνυτές.

«Η TotalEnergies αρνείται κατηγορηματικά το σύνολο των αβάσιμων ισχυρισμών της Global Witness, που δημοσιεύτηκαν τον περασμένο Αύγουστο από την εφημερίδα Le Monde», υπενθύμισε ο όμιλος.

«Το να είναι κάποιος ‘συνεργός σε εγκλήματα πολέμου’ σημαίνει να παρέχει άμεση βοήθεια σε ένα κράτος ή μια εγκληματική οργάνωση που διαπράττουν εγκλήματα», εκτιμά η TotalEnergies. «Οι κατηγορίες αυτές προσβάλλουν την ακεραιότητα των ομάδων μας»

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.