Γαλλία: Αντικείμενο έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης το θέμα Uber

©EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Αντικείμενο έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης παραμένει στη Γαλλία το θέμα Uber.

Ανάμεσα στα πρόσωπα που εμπλέκονται είναι ο Γάλλος πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρον, ο οποίος εμφανίζεται να προσπαθεί να βοηθήσει την Uber, λέγοντας μάλιστα στην εταιρεία ότι είχε μεσολαβήσει για μία μυστική «συμφωνία» με τους αντιπάλους της.

Ο πρώην ιδιοκτήτης της εταιρείας διέταξε να διαγραφούν όλα τα ηλεκτρονικά αρχεία για να εμποδίσει τις έρευνες των αρχών. Τα αρχεία αποκαλύπτουν προσπάθειες προσέγγισης του Τζο Μπάιντεν, καθώς και του Όλαφ Σολτς την εποχή που βρισκόταν στη δημαρχία του Αμβούργου.

Τα έγγραφα αφορούν την περίοδο από το 2013 έως το 2017, όταν η Uber διοικούνταν από τον συνιδρυτή της Τράβις Κάλανικ. Η Uber, σύμφωνα με τα έγγραφα, επιχείρησε να προσελκύσει στήριξη πολιτικών και βαρόνων μέσων ενημέρωσης.

Ένα στέλεχος να αστειεύεται ότι έγιναν «πειρατές» και ένα άλλο να παραδέχεται: «Είμαστε παράνομοι».

Η Uber αναφέρει ότι «η συμπεριφορά της στο παρελθόν δεν ήταν ευθυγραμμισμένη με τις σημερινές της αξίες» και σήμερα «είναι μία διαφορετική εταιρεία». Η εφημερίδα Le Monde ανέδειξε τις σχέσεις ανάμεσα στην αμερικανική επιχείρηση και τον Εμανουέλ Μακρόν. Η εφημερίδα κάνει λόγο για συναντήσεις στο γραφείο του υπουργού και για πολλές συζητήσεις ανάμεσα σε Uber και Μακρόν.

Σύμφωνα με «απάντηση επί της αρχής» που έδωσε η προεδρία της Δημοκρατίας σε ερωτήσεις της εφημερίδας Le Monde η οποία έφερε στη δημοσιότητα το θέμα στη Γαλλία, ο Εμανουέλ Μακρόν, ως υπουργός «φυσικά ήταν εκείνη την εποχή σε επαφές με τις εμπλεκόμενες εταιρίες στις βαθιές αλλαγές του τομέα των μεταφορικών υπηρεσιών, διευκολύνοντας στην άρση κάποιων διοικητικών ή ρυθμιστικών εμποδίων».

Η ζητά τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής στη γαλλική Εθνοσυνέλευση, ενώ από την άλλη οι κυβερνητικοί παράγοντες υποστηρίζουν ότι από τα έγγραφα δεν προκύπτει από πουθενά παράνομη συμπεριφορά του νυν προέδρου.

Ο Τζόρνταν Μπαρντέλα, βουλευτής και πρόεδρος του ακροδεξιού κόμματος της Μαριν Λεπέν, δήλωσε ότι «ο Μακρόν ευνόησε αμερικανικές ιδιωτικές εταιρείες»και «δεν υπερασπίζεται τα γαλλικά συμφέροντα».

Ο προσκείμενος στον Εμανουέλ Μακρόν υπουργός Προϋπολογισμού, Γκαμπριέλ Ατάλ, δήλωσε ότι «όπως συνηθίζει η αντιπολίτευση έκανε έναν τόνο αφρό με ένα γραμμάριο σαπούνι» σημειώνοντας ότι «μιλάμε για έναν υπουργό Οικονομίας, τον Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος έλεγε παντού ότι ήταν υπέρ της απελευθέρωσης της οικονομίας, της έλευσης νέων παραγόντων για να σπάσουν ορισμένα μονοπώλια αλλά και υπέρ της ενίσχυσης της αγοραστικής δύναμης, της απασχόλησης και της ανάπτυξης των υπηρεσιών που παρέχονται στους Γάλλους».

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.