Γαλλία: Ανοιχτούς λογαριασμούς άφησε ο πρώτος γύρος των βουλευτικών εκλογών

©EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Αρκετούς ανοιχτούς λογαριασμούς άφησε ο πρώτος γύρος των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία την Κυριακή.

23,3 εκατ. ψηφοφόροι προσήλθαν στις κάλπες για να εκλέξουν τα 577 μέλη της Εθνοσυνέλευσης.

Η παράταξη «Μαζί» του Εμανουέλ Μακρόν επικράτησε στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία. Σύμφωνα με την τελική καταμέτρηση, η παράταξη Μαζί» του Μακρόν συγκέντρωσε το 25,75% των ψήφων, ενώ η συμμαχία «Nupes» του συγκέντρωσε ποσοστό 25,66%.

Από τον πρώτο γύρο εξελέγησαν μόνο πέντε βουλευτές. Σε 564 εκλογικές περιφέρειες θα αναμετρηθούν οι δυο πρώτοι σε ψήφους στις χθεσινές κάλπες, ενώ σε οκτώ, οι ψηφοφόροι θα κληθούν να επιλέξουν ανάμεσα σε τρεις υποψήφιους.

Στο δεύτερο γύρο έχουν προκριθεί 419 υποψήφιοι της παράταξης Μακρόν, 386 της παράταξης της αριστεράς, 208 της Μαριν Λεπέν και 87 προσκείμενοι στους Ρεπουμπλικάνους.

Τα σενάρια περί ενδεχομένων πολιτικών συμμαχιών φουντώνουν στη Γαλλία, με τον δεύτερο γύρο να αναμένεται με πολύ ενδιαφέρον.

Γαλλία: Έκκληση στους ψηφοφόρους να προσέλθουν στις κάλπες από Μπορν και Μελανσόν

Έκκληση στους ψηφοφόρους να προσέλθουν στις κάλπες στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών απηύθυνε η πρωθυπουργός, Ελιζαμπέτ Μπορν.

«Σήμερα (σ.σ χθες), περισσότεροι από ένας στους δύο Γάλλους δεν προσήλθαν στις κάλπες. Το πρώτο συλλογικό μας καθήκον είναι να μειώσουμε την αποχή. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση συνεχίζοντας τον διάλογο με όλη την κοινωνία», δήλωσε η Μπορν για τις εκλογές.

«Σε όλους όσοι απείχαν, θέλω να πω απόψε (σ.σ. χθες) να πιστέψουν στη δύναμη της ψήφου τους και να ακουστούν οι φωνές τους την ερχόμενη Κυριακή. Είμαστε η μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να λάβει την πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση. Έχουμε μια εβδομάδα κινητοποίησης μπροστά μας, μια εβδομάδα να πείσουμε», είπε επίσης.

«Καλώ λοιπόν όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις να συσπειρωθούν γύρω από τους υποψηφίους μας. Σε μια εβδομάδα, είναι οι αξίες μας που διακυβεύονται, η ελευθερία, η ισότητα, η αδελφοσύνη και ο κοσμικός χαρακτήρας» του κράτους, πρόσθεσε.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.