Γαλλία: Αν η Τουρκία επιμείνει στο βέτο θα δημιουργηθούν ερωτήματα

©ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI

Αν η Τουρκία επιμείνει στο βέτο έναντι της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ «θα δημιουργηθούν ερωτήματα αναφορικά με την συμπεριφορά της» ως κράτος μέλος της Συμμαχίας, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Κατρίν Κολονά.

Τη δήλωση αυτή έκανε σε συνέντευξή της που δημοσιεύεται στη Journal du Dimanche. Η Γαλλίδα υπουργός τόνισε ότι «η Φινλανδία και η Σουηδία “έκαναν μια ιστορική επιλογή”» και ότι «το να έχουμε και τις δύο στο ΝΑΤΟ θα ειναι ένα συν για την ασφάλεια στην Ευρώπη».

«Εχουν κάνει προσπάθειες στη συζήτησή τους με την Τουρκία» και ότι «είναι στο χέρι της Τουρκίας να κάνει τις επιλογές της μπροστά στις ευθύνες της. Θέλει να ενισχύσει τη Συμμαχία ή είναι αντίθετη;», σημείωσε. «Η περίοδος που ανοίγει είναι και περίοδος ξεκαθαρίσματος», ότι «αν γίνουν δεκτές οι υποψηφιότητες της Φινλανδίας και της Σουηδίας, κάτι που ελπίζουμε, τότε θα απαιτηθεί κοινοβουλευτική επικύρωση» και ότι «θα είναι σκόπιμο για όλους να κάνουν μια επιλογή για την Ιστορία, για την ασφάλεια του ευρωατλαντικού μας χώρου και συνεπώς για την προστασία των Γάλλων», πρόσθεσε.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα πρέπει να απαντήσουν «εάν θέλουν μια ισχυρότερη Ευρώπη που μας επιτρέπει να ενισχύσουμε την κυριαρχία μας, όπως επιτύχαμε κατά τη γαλλική προεδρία της ΕΕ, ή αν την απορρίπτουν», σημείωσε.

Ερωτηθείσα αν θα επιθυμούσε η υφυπουργός Χρυσούλα Ζαχαροπούλου, που υπάγεται στο υπουργείο της, να το εγκαταλείψει, η Κολονά είπε ότι η τελευταία χειρίζεται αποτελεσματικά τους φακέλους της και και πως η υπόθεση είναι στα χέρια της δικαιοσύνης. Τόνισε, επίσης ότι το τεκμήριο της αθωότητας ισχύει για όλους.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.