Συνάντηση Μπάιντεν – Ερντογάν: Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν το αίτημα για τα F-16

©EPA/Radek Pietruszka POLAND OUT

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συναντήθηκε με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της συνόδου της G20.

Σχετικά με τη συνάντηση των δύο ηγετών, η τουρκική προεδρία εξέδωσε ανακοίνωση, όπου αναφέρεται πως μεταξύ Ερντογάν – Μπάιντεν συζητήθηκαν μεταξύ άλλων οι σχέσεις των δύο χωρών.

Η ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας

«Ο Πρόεδρος Ερντογάν συναντήθηκε με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν n στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των Ηγετών της G20 στην Ινδονησία.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, ιδιαίτερα θέματα εμπορίου και ασφάλειας.

Κατά τη συνάντηση, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάιντεν εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για όσους έχασαν τη ζωή τους στην τρομοκρατική επίθεση στην οδό Istiklal στην Κωνσταντινούπολη.

Κατά τη συνάντηση, στην οποία αξιολογήθηκαν και οι περιφερειακές εξελίξεις, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάιντεν ευχαρίστησε τον πρόεδρο Ερντογάν για τις προσπάθειές του να λύσει το πρόβλημα στον διάδρομο (μεταφοράς σιτηρών) Ρωσίας-Ουκρανίας και να διασφαλίσει την επανέναρξη των αποστολών.

Δηλώνοντας ότι θα συνεχίσει να υποστηρίζει τη διαδικασία περί των F-16 μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάιντεν δήλωσε επίσης ότι η Τουρκία είναι σημαντικός παράγοντας στη διαδικασία ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ».

Η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για τη συνάντηση

«Ο Πρόεδρος Μπάιντεν συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της G20.

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν εξέφρασε τα βαθιά του συλλυπητήρια στον Πρόεδρο Ερντογάν και τον λαό της Τουρκίας για τις πράξεις βίας στην Κωνσταντινούπολη και κατέστησε σαφές ότι στεκόμαστε στο πλευρό του Συμμάχου μας στο ΝΑΤΟ.

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν εξέφρασε την εκτίμησή του στον Πρόεδρο Ερντογάν για τις προσπάθειές του να ανανεώσει την Πρωτοβουλία για τα Σιτάρια της Μαύρης Θάλασσας, η οποία και οι δύο συμφώνησαν ότι ήταν κρίσιμη για τη βελτίωση της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας εν μέσω του πολέμου της Ρωσίας και ότι η Πρωτοβουλία πρέπει να συνεχιστεί.

Οι δυο τους συζήτησαν επίσης τον συνεχή στενό συντονισμό για θέματα της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ και άλλα θέματα περιφερειακού και παγκόσμιου ενδιαφέροντος».

Νωρίτερα το TRT είχε μεταδώσει πως η συνάντηση έγινε χωρίς παρουσία δημοσιογράφων. Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο υπουργός Οικονομικών Νουρεντίν Νεμπάτι και ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.