Φον ντερ Λάιεν: Κίνδυνος επισιτιστικής κρίσης

©EUROKINISSI/POOL ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

Περίπου 275 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο διατρέχουν υψηλό κίνδυνο επισιτιστικής ανασφάλειας φέτος, σύμφωνα με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα έχει άμεσο αντίκτηπο στις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. «Οι αριθμοί είναι σημαντικοί» και μπορεί γρήγορα να ξεφύγουν από τον έλεγχο, προειδοποίησε η Πρόεδρος της Επιτροπής.

«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια σύγκρουση κρίσεων που θα επιδεινώσει την επισιτιστική ανασφάλεια και την ανασφάλεια του χρέους σε όλο τον κόσμο. Μερικά από αυτά είναι κληρονομιά της πανδημίας και ευρύτερα ζητήματα που συνδέονται με το κόστος ζωής. Για παράδειγμα, οι αυξανόμενες τιμές της ενέργειας που έχουν αυξήσει το κόστος των λιπασμάτων ή των εξαγωγών μεταφοράς», ανέφερε. «Είτε κυκλικές είτε δομικές, όλες αυτές οι επιπτώσεις έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: επιδεινώνονται μαζικά -και σκόπιμα- από τις ενέργειες του Πούτιν», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν.

«Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να περιγραφεί ο βομβαρδισμός των εγκαταστάσεων αποθήκευσης σιτηρών από τη Ρωσία και ο αποκλεισμός των ουκρανικών λιμανιών, -και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και η κλοπή- περίπου 20 εκατομμυρίων τόνων σιτηρών που βρίσκονται σήμερα παγιδευμένα στην Ουκρανία», ανέφερε.

«Οι κυρώσεις μας δεν αγγίζουν βασικά προϊόντα διατροφής. Δεν επηρεάζουν το εμπόριο σιτηρών ή άλλων τροφίμων μεταξύ της Ρωσίας και τρίτων χωρών και το εμπάργκο στα λιμάνια περιλαμβάνει συγκεκριμένα πλήρεις απαλλαγές αγροτικών προϊόντων», πρόσθεσε.

.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.