Φον ντερ Λάιεν από το Κίεβο: Προανήγγειλε άμεσες εξελίξεις για την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ

EUROKINISSI/POOL ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

Αιφνιδιαστική επίσκεψη στο Κίεβο πραγματοποίησε σήμερα η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία συναντήθηκε με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντιμίρ Ζελένσκι.

Οπως ενημέρωσε αργότερα σε tweets της, έφτασε στην ουκρανική πρωτεύουσα με τρένο για δεύτερη φορά από την έναρξη του Πολέμου.

«Μοιραζόμαστε κοινούς στόχους. Θέλουμε να διοχετεύσουμε επενδύσεις και να υλοποιήσουμε μεταρρυθμίσεις, ώστε να βελτιώσουμε τη ζωή των Ουκρανών και να ξαναχτίσουμε την Ουκρανία. Θα κάνουμε την Ουκρανία ελκυστική για επενδυτές και ένα ευνοϊκό περιβάλλον για τον επιχειρηματικό τομέα. Φυσικά, θα στηρίξουμε την Ουκρανία στην επιδίωξη της ευρωπαϊκής της πορείας. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, να έχουμε έναν συνδυασμό μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων», τόνισε.

«Η Επιτροπή ετοιμάζει γνωμοδότηση σχετικά με τη δυνατότητα να χορηγηθεί στην Ουκρανία το καθεστώς της υποψήφιας χώρας για ένταξη στην ΕΕ, εργαζόμαστε μέρα νύχτα και σας υπόσχομαι»- είπε η  φον Ντερ Λάιεν στον Ζελένσκι – «ότι θα εργαστούμε ακούραστα: Οι συζητήσεις σήμερα θα μας βοηθήσουν να ολοκληρώσουμε τη γνωμοδότησή μας μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας». 

«Με την ανοικοδόμηση θέλουμε να βάλουμε και προτεραιότητες. Για παράδειγμα, έχετε κάνει πολλά για την ενίσχυση του κράτους δικαίου, όμως πρέπει ακόμα να γίνουν μεταρρυθμίσεις για να αντιμετωπιστεί η διαφθορά. Ή να εκσυγχρονιστεί αυτή η διοίκηση που λειτουργεί σωστά, κάτι που θα βοηθήσει στην προσέλκυση επενδυτών».

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επανέλαβε ότι η Ρωσία «θέλει να διχάσει και να αποδυναμώσει την Ευρώπη».

«Ολόκληρη η Ευρώπη είναι στόχος για τη Ρωσία, και η Ουκρανία είναι μόνο το πρώτο στάδιο της επιθετικότητας στα σχέδιά της. Γι’ αυτό και η θετική απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην αίτηση της Ουκρανίας για ένταξη μπορεί να είναι θετική απάντηση στο ερώτημα αν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα έχει μέλλον», σημείωσε.

Στην περίπτωση που η πρόταση της Κομισιόν για την υποψηφιότητα της Ουκρανίας είναι θετική, αυτό είναι μόνο η αρχή. Το επόμενο βήμα είναι να συμφωνήσουν όλα τα κράτη – μέλη ώστε η χώρα να λάβει καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.