Φινλανδία – Σουηδία: Η διαδικασία ένταξης στο ΝΑΤΟ «μπορεί να παγώσει» αν δεν βρεθεί λύση με Τουρκία

© POOL ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ/EUROKINISSI

Η πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Σάνα Μάριν, υποστήριξε σήμερα ότι τα αιτήματα ένταξης της χώρας της και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ ενδέχεται να «παγώσουν» σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία με την Τουρκία πριν από τη σύνοδο κορυφής του Βορειοατλαντικού Συμφώνου στα τέλη του μηνός.

Υπενθυμίζεται διεύρυνση του ΝΑΤΟ πρέπει να εγκριθεί ομόφωνα και από τα 30 μέλη της συμμαχίας.

Οι δύο σκανδιναβικές χώρες έχουν εκφράσει πολλές φορές την έκπληξή τους για τις αντιρρήσεις της Τουρκίας, επισημαίνοντας ότι η Άγκυρα στήριζε τα αιτήματά τους, μέχρι τη στιγμή που τα υπέβαλαν. «Πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό να προχωρήσουμε μπροστά σε αυτό το στάδιο. Αν δεν λύσουμε αυτά τα προβλήματα πριν από τη Μαδρίτη, η κατάσταση μπορεί να παγώσει», είπε η Φινλανδή πρωθυπουργός.

«Δεν ξέρουμε για πόσο, όμως η κατάσταση θα μπορούσε να παγώσει για κάποιο διάστημα», συνέχισε μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Σουηδία.

Η Άγκυρα κατηγορεί τη Σουηδία και τη Φινλανδία ότι παρέχουν κάλυψη στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), οργάνωση που η Τουρκία και οι δυτικοί σύμμαχοί της θεωρούν «τρομοκρατική». Η Μάριν είπε ότι οι δύο χώρες παίρνουν πολύ σοβαρά τις ανησυχίες της Τουρκίας και επιθυμούν «αν υπάρχουν παρανοήσεις, να τις διορθώσουμε».

Η Σουηδία έχει κάνει σημαντικά βήματα για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της Τουρκίας, δήλωσε χθες ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ βρίσκεται στη Σουηδία, με αφορμή το αίτημα Ελσίνκι και Στοκχόλμης για ένταξη στη Συμμαχία.

«Χαιρετίζω το γεγονός ότι η Σουηδία άρχισε ήδη να αλλάζει την νομοθεσία της κατά της τρομοκρατίας και ότι θα διασφαλίσει ότι το νομικό πλαίσιο για τις εξαγωγές όπλων θα αντανακλά την μελλοντική κατάστασή της ως μέλος του ΝΑΤΟ με νέες δεσμεύσεις προς τους συμμάχους της» δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με την πρωθυπουργό της Σουηδίας, Μαγκνταλένα Άντερσον.

«Αυτά είναι δύο σημαντικά βήματα για την αντιμετώπιση των ανησυχιών που έχει θέσει η Τουρκία». πρόσθεσε ο ίδιος.

Υπενθυμίζεται πως χθες, ο Στόλτενμπεργκ χαρακτήρισε αποδεκτές τις ανησυχίες της Τουρκίας. Ο Γενς Στόλτενμπεργκ μίλησε για την αντίθεση της Τουρκίας ως προς την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Ο Στόλτενμπεργκ επισκέφτηκε τον φινλανδό πρόεδρο, Σάουλι Νιινίστο, τονίζοντας ότι κανένας άλλος νατοϊκός σύμμαχος δεν έχει υποφέρει περισσότερες τρομοκρατικές επιθέσεις, επομένως είναι αποδεκτές οι ανησυχίες της Άγκυρας.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.