Figaro: «Αντιδυτική συμμαχία η συνάντηση ηγετών Ιράν, Ρωσίας, Τουρκίας»

© Twitter-Presidency of the Republic of Türkiye

Η γαλλική εφημερίδα Le Figaro κάνει λόγο για «συμμαχία τριών αυταρχικών ηγετών», με αφορμή τη σημερινή συνάντηση κορυφής των ηγετών του Ιράν, της Ρωσίας και της Τουρκίας σήμερα στην Τεχεράνη.

Συγκεκριμένα η Figaro αναφέρει πως «ο μόνος που λείπει για να ολοκληρωθεί η ομάδα είναι ο Κινέζος πρόεδρος». Η συνάντηση στην πρωτεύουσα του Ιράν είναι ««ένα ακόμη βήμα στην ενίσχυση ενός αντιδυτικού πόλου, που ξεκίνησε πριν από αρκετά χρόνια αλλά αποκρυσταλλώθηκε με τον πόλεμο στην Ουκρανία», παρά τις διαφορές που έχουν μεταξύ τους οι τρεις χώρες.

Ακόμη, η εφημερίδα τονίζει πως ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν, μεταβαίνει στη συνάντηση με σκοπό να λάβει το «πράσινο φως» ώστε να ξεκινήσει η «ειδική επιχείρηση», όπως την αποκαλεί, κατά των φιλοκουρδικών ομάδων μαχητών στη βόρεια Συρία. Η Άγκυρα επιθυμεί επίσης, να αναλάβει έναν ρόλο διαμεσολαβητή στην ουκρανική σύγκρουση και κυρίως σε ό,τι αφορά τον έλεγχο της μεταφοράς 20 εκατομμυρίων τόνων ουκρανικών σιτηρών, που θα βοηθούσαν στην αποτροπή μιας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης.

Ο Πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραΐσι, εδώ και καιρό έχει εκφράσει την επιθυμία να αγοράσει μαχητικά αεροσκάφη συστοιχίες αντιαεροπορικών πυραύλων από τη Ρωσία και ότι στην περίπτωση της Συρίας, υποστηρίζουν, όπως και οι Ρώσοι, τον Aσαντ. «Σήμερα, μάλλον θέλουν να εκμεταλλευτούν τον “αντιπερισπασμό” που προκάλεσε στη Ρωσία ο πόλεμος στην Ουκρανία για να εδραιώσουν την επιρροή τους στην περιοχή μέσω των σιιτικών πολιτοφυλακών», γράφει η Le Figaro. Ραΐσι και Πούτιν πιθανόν να συζητήσουν για το πετρέλαιο και τρόπους που θα μπορούσαν να παρακάμψουν τις δυτικές οικονομικές κυρώσεις που αντιμετωπίζουν και οι δύο. Οι Αμερικάνοι τονίζουν πάντως πως η ρωσική πλευρά θα μπορούσε να προμηθευτεί εκατοντάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη μάχης από το Ιράν, τα οποία της λείπουν στον πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας.

«Η σύνοδος κορυφής της Τεχεράνης δείχνει στη Δύση ότι, παρά τις κυρώσεις, ο Πούτιν είναι ακόμη σε θέση να οικοδομεί συμμαχίες και να συμμετέχει σε διεθνείς συναντήσεις. Υπενθυμίζει επίσης στους Αμερικανούς και Ευρωπαίους συμμάχους της Ουκρανίας ότι μεγάλο μέρος του κόσμου υποστηρίζει τον αγώνα του Κρεμλίνου κατά της Ουκρανίας, τουλάχιστον σιωπηρά. Αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι, μετά τη δημιουργία της ομάδας της Αστάνα το 2017, η Ρωσία, το Ιράν και η Τουρκία είναι αυτές που κινούν τα νήματα στη Συρία και όχι πλέον η Δύση, η οποία συμμετέχει μόνο στο περιθώριο. Τέλος, δείχνει σε όλους εκείνους που θεωρούν ότι η Ρωσία είναι ευρωπαϊκή και ότι η κλίση της είναι, μακροπρόθεσμα, να πλησιάσει το δυτικό στρατόπεδο, ότι αυτό απέχει πολύ από το να ισχύει», συμπληρώνει το δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας.

Βασικό ζητούμενο της συνάντησης στο Ιράν είναι «η δημιουργία ενός αντιδυτικού μετώπου», σύμφωνα με την εφημερίδα. Μόσχα και Τεχεράνη είναι δεδομένα κατά της Δύσης, με τον ρόλο της Άγκυρας να χαρακτηρίζεται πιο «υποτονικός», καθώς παραμένει και σύμμαχος του NATO.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.