Ευρωζώνη: Σημαντική μείωση της οικονομικής δραστηριότητας τον Ιούνιο

©Hans – Pixabay

Η δραστηριότητα των επιχειρήσεων στην Ευρωζώνη μειώθηκε σημαντικά τον Ιούνιο, καθώς οι καταναλωτές προτίμησαν να αναβάλουν αγορές, σύμφωνα με σχετική έρευνες.

Ο δείκτης υπεύθυνων αγορών (PMI) της S&P Global μειώθηκε στις 51,9 μονάδες, χαμηλότερα από τις 54 μονάδες που προέβλεπαν αναλυτές. «Η οικονομική ανάπτυξη της Ευρωζώνης δείχνει σημάδια μείωσης καθώς ο ούριος άνεμος που υπήρχε από την εκκρεμή, λόγω της πανδημίας, ζήτηση άρχισε ήδη να υποχωρεί, αντισταθμιζόμενος από το σοκ του κόστους διαβίωσης και τη βουτιά της επιχειρηματικής και καταναλωτικής εμπιστοσύνης», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της S&P Global, Κρις Γουίλιαμσον.

«Οι εισροές νέων εργασιών έχουν ανακοπεί, κυρίως λόγω της βουτιάς της ζήτησης για προϊόντα και της μειωμένης ζήτησης για υπηρεσίες από τους καταναλωτές που δεν έχουν χρήματα», πρόσθεσε. Ο σύνθετος δείκτης νέας δραστηριότητας μειώθηκε στις 50 μονάδες.

Ο δείκτης τιμών εισροών αυξήθηκε στις 78,3 από 77,4 μονάδες. Η ζήτηση για μεταποιημένα προϊόντα μειώθηκε, λόγω των υψηλών τιμών. Ο δείκτης μεταποιητικής παραγωγής μειώθηκε στις 49,3 μονάδες από 51,3.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.