Ευρωζώνη: Καλωσορίζει την Κροατία από την 1η Ιανουαρίου του 2023

©Hans/Pixabay

Υποδέχεται την Κροατία η Ευρωζώνη από την 1η Ιανουαρίου 2023 αποφάσισε το Συμβούλιο της ΕΕ. Η επικύρωση της ένταξης της Κροατίας στην ευρωζώνη πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια μιας τελετής υπογραφής, ενώπιον του Τύπου στις Βρυξέλλες. Παρών ήταν η προέδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Κριστίν Λαγκάρντ, ο Αντιπροέδρου της Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις και ο Επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι.

«Το Συμβούλιο της ΕΕ ενέκρινε σήμερα τις τρεις τελευταίες νομικές πράξεις που απαιτούνται για να μπορέσει η Κροατία να εισαγάγει το ευρώ την 1η Ιανουαρίου 2023. Αυτό ολοκληρώνει τη διαδικασία στο Συμβούλιο που θα επιτρέψει στην Κροατία να γίνει μέλος της ζώνης του ευρώ και να επωφεληθεί από τη χρήση του κοινού νομίσματος της ΕΕ, το ευρώ, από το επόμενο έτος», υπογράμμισε η ανακοίνωση του Συμβουλίου.

«Θα ήθελα να συγχαρώ τον ομόλογό μου, Ζντράβκο Μάριτς και ολόκληρη την Κροατία που έγινε η 20ή χώρα που εντάχθηκε στη ζώνη του ευρώ. Η υιοθέτηση του ευρώ δεν είναι αγώνας δρόμου, αλλά μια υπεύθυνη πολιτική απόφαση. Η Κροατία έχει ολοκληρώσει με επιτυχία όλα τα απαιτούμενα οικονομικά κριτήρια και θα πληρώνουν σε ευρώ από την 1η Ιανουαρίου 2023», είπε ο Υπουργός Οικονομικών της Τσεχίας και προεδρεύων του Συμβουλίου Ecofin.

Μία από τις τρεις νομικές πράξεις ορίζει την ισοτιμία μετατροπής μεταξύ του νομίσματος του ευρώ και του κροατικού kuna στα 7,53450 κούνα ανά 1 ευρώ. Αυτό αντιστοιχεί στην τρέχουσα κεντρική ισοτιμία του kuna στον μηχανισμό συναλλαγματικών ισοτιμιών (ΜΣΙ ΙΙ).

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.