Ευρωπαϊκή Ένωση: Αναστέλλει τη συμφωνία με τη Ρωσία για έκδοση ταξιδιωτικής βίζα

©EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναστέλλει τη συμφωνία με τη Ρωσία όσον αφορά την διευκόλυνση έκδοσης ταξιδιωτικής βίζα.

Ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε: «Έχουμε δει μια σημαντική αύξηση των συνοριακών διελεύσεων από τη Ρωσία προς γειτονικά κράτη. Αυτό συνιστά έναν κίνδυνο για την ασφάλεια. Ως εκ τούτου, συμφωνήσαμε σήμερα με τους Υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ για την πλήρη αναστολή της συμφωνίας διευκόλυνσης της έκδοσης θεωρήσεων ΕΕ-Ρωσίας».

Στην Πράγα πραγματοποιήθηκε η σύνοδος των ΥΠΕΞ της ΕΕ και μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν η πρόταση των Βαλτικών χωρών και ορισμένων άλλων να σταματήσει η χορήγηση βίζα στη ζώνη Σένγκεν για τους Ρώσους.

Χώρες από την Αν. Ευρώπη και ορισμένες Σκανδιναβικές υποστηρίζουν την απαγόρευση έκδοσης τουριστικής βίζα για τους Ρώσους. Η στάση τους αυτή έρχεται ως «απάντηση» για τα όσα κάνει η Μόσχα στην Ουκρανία.

Η Ολλανδία χθες κατέστησε σαφές πως θα υποστηρίξει τις προτάσεις να απαγορευθεί η είσοδος Ρώσων τουριστών στην ΕΕ. «Θα θέλαμε να κάνουμε μία διάκριση ανάμεσα στο ρωσικό κράτος και τους πολίτες του. Αλλά την ίδια στιγμή, βλέπουμε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που έρχονται εδώ είναι μακράν πλούσιοι Ρώσοι οι οποίοι συχνά έχουν δεσμούς με το καθεστώς», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας, Βόπκε Χούκστρα.

Η Ρωσική πλευρά επικρίνει τις εκκλήσεις ορισμένων Ευρωπαίων ηγετών για το συγκεκριμένο ζήτημα και την απαγόρευση χορήγησης βίζα σε Ρώσους τουρίστες, χαρακτηρίζοντας τις προτάσεις «παράλογες».

«Βήμα βήμα, δυστυχώς, τόσο οι Βρυξέλλες όσο και μεμονωμένες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες επιδεικνύουν μια απόλυτη έλλειψη λογικής», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Παράλληλα, το Κρεμλίνο τονίζει πως οι ενέργειες της Ευρώπης «λίγο απέχουν από την παραφροσύνη». Ο Πεσκόφ είπε πως «τέτοιες αποφάσεις δεν μπορούν να μείνουν χωρίς απάντηση».

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.