Eurasia Group για βλάβη σε Nord Stream: Οι γραμμές μπορεί να μην ξαναλειτουργήσουν

©EPA

Ανάλογα με την έκταση της ζημιάς, οι γραμμές θα μπορούσαν ακόμα και να βγουν εκτός λειτουργίας μόνιμα, αναφέρει ο Henning Gloystein, στέλεχος του Eurasia Group, στους Financial Times, αναφερόμενος στις ζημιές που σημειώθηκαν σε στο Nord Stream στη Βαλτική.

Ο ίδιος προσθέτει ότι «σε κάθε περίπτωση κρίνεται αδύνατο να επαναλειτουργήσουν το χειμώνα, ανεξάρτητα από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις πολιτικές αποφάσεις». Εκτιμά επίσης ότι εγείρονται ζητήματα ασφάλειας και περιβαλλοντικοί κίνδυνοι.

Οι τρεις υποθαλάσσιες γραμμές του συστήματος αγωγών αερίου Nord Stream στη Βαλτική υπέστησαν «άνευ προηγουμένου» ζημιές, σύμφωνα με τη Nord Stream AG, την εταιρεία που διαχειρίζεται το δίκτυο, ενώ διατυπώνονται υπόνοιες για σαμποτάζ.

Η ανακοίνωση δόθηκε στη δημοσιότητα, αφού οι σουηδικές ναυτιλιακές αρχές εξέδωσαν προειδοποίηση για δύο διαρροές στον αγωγό Nord Stream 1,

Η Nord Stream AG ανακοίνωσε πως είναι αδύνατο να υπολογίσει πότε θα αποκατασταθεί η δυνατότητα λειτουργίας του συστήματος αγωγών αερίου.

Νωρίτερα, δεν απέκλεισε το σαμποτάζ και το Κρεμλίνο με τον εκπρόσωπό του να δηλώνει «αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να αποκλειστεί κανένα ενδεχόμενο».

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.