Ερντογάν: «Οι Έλληνες φοβήθηκαν τον πύραυλο Tayfun»

©ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παραχώρησε τηλεοπτική συνέντευξη και κάλεσε την Ελλάδα να «συνέλθει».

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε μεταξύ άλλων πως η πρόσφατη δοκιμαστική βολή του πυραύλου Tayfun «τρέλανε» την Ελλάδα και γνωστοποίησε περεταίρω ενέργειες και δοκιμές για αύξηση της εμβέλειάς του.

«Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε την στάση της Ελλάδας το τελευταίο διάστημα. Δεν μπορούμε να μείνουμε αδρανείς και σιωπηλοί σε αυτήν την επιθετική και εχθρική στάση. Η Ελλάδα πρέπει να συμμαζέψει τα μυαλά της. Πρέπει να μάθει πως δεν μπορεί να φτάσει πουθενά με προβοκάτσιες και προκλήσεις», δήλωσε ο Ερντογάν στα τηλεοπτικά δίκτυα ATV και A Haber.

«Η τελευταία δοκιμή πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς είναι πολύ σημαντική και δείχνει το επίπεδο στο οποίο έχει φτάσει η αμυντική μας βιομηχανία. Η τελευταία δοκιμή ήταν του πυραύλου Tayfun. Η δοκιμή του Tayfun τρέλανε την Ελλάδα. Με συνεχιζόμενη διαδικασία θα αυξηθεί και η απόσταση (σ.σ. βολής)», είπε, ενώ στη συνέχει έκανε λόγο για «καλά νέα» που αφορούν τα βλήματα Cenk και Traveler.

Επίσης αναφέρθηκε και στο «εθνικό» μαχητικό αεροσκάφος, το οποίο -όπως υποστήριξε- «θα βγει από το υπόστεγο το 2023», ενώ αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία και η πρώτη τουρκική φρεγάτα που «θα ενισχύσει τη δύναμή μας στις θάλασσες», υπογράμμισε.

Ο Ταγίπ Ερντογάν έκανε αναφορά και στο ρόλο της Ανατολικής Θράκης στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής, λέγοντας πως βρίσκεται στην «ατζέντα» των συζητήσεων με την Ρωσία, με την οποία συνεργάζονται στενά για την κατασκευή και λειτουργία των πυρηνικών σταθμών του Ακούγιου και της Σινώπης.

Όπως ο ίδιος σημείωσε για την ανακάλυψη φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα, το κοίτασμα Sakarya, αξιολογείται στα 540 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε πως με τα μέσα που απέκτησε η Τουρκία, σεισμογραφικά, γεωτρητικά πλοία κ.α., μπορεί να πραγματοποιήσει δικές της έρευνες στην Μαύρη Θάλασσα και στην Μεσόγειο.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.