Ερντογάν για συμφωνίες με τη Ρωσία: «Η Τουρκία θα γίνει κόμβος φυσικού αερίου»

©EUROKINISSI

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως επετεύχθη συμφωνία ανάμεσα στην Άγκυρα και τον Βλαντιμίρ Πούτιν για την εξαγωγή σιτηρών μέσω Βοσπόρου.

Ο Ερντογάν μεταξύ άλλων έκανε και δηλώσεις σχετικά με το φυσικό αέριο που έχει βρεθεί στη Μαύρη Θάλασσα, τονίζοντας πως η Τουρκία θα γίνει ενεργειακός κόμβος μεταφοράς ανάμεσα σε Ρωσία και Ευρώπη.

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε η ΕΡΤ, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι συμφώνησε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν τα προϊόντα που περνούν από τον διάδρομο των σιτηρών του Βοσπόρου να παραδοθούν δωρεάν στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Αναφορικά με την ενεργειακή κρίση, δήλωσε: «Όταν τροφοδοτήσουμε το φυσικό αέριο που βρίσκουμε στη Μαύρη Θάλασσα στο σύστημα, θα παρέχουμε ανακούφιση στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και στις ανάγκες των νοικοκυριών».

«Θα έχουμε λύσει αυτό το πρόβλημα όταν οι μονάδες του πυρηνικού σταθμού Akkuyu τεθούν σε σταδιακά σε λειτουργία. Τότε η Σινώπη θα είναι η δεύτερη φάση μας ως μονάδα πυρηνικής ενέργειας. Σε αυτή τη διαδικασία, οι βιομήχανοί μας πρέπει να επικεντρωθούν σε επενδύσεις παραγωγής ενέργειας που θα καλύψουν τις δικές τους ανάγκες», πρόσθεσε.

Στη συνέχεια δήλωσε: «Αξιολογούμε πλήρως τους υδροηλεκτρικούς πόρους μας, ενθαρρύνουμε τη διάδοση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως η ηλιακή και η αιολική. Φέρνουμε στη χώρα μας τα εργαλεία που θα εξισορροπήσουν τις διακυμάνσεις στην παραγωγή με βάση τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

«Η Τουρκία θα γίνει κόμβος φυσικού αερίου. Ακούσατε τις δηλώσεις Πούτιν για τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας. Θα συνεχίσουμε αυτό το έργο με αλληλεγγύη», κατέληξε ο Ερντογάν.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.