Ερντογάν για F-16: Το βέτο Μενέντεζ δεν αρκεί για να αποτρέψει συμφωνία

©ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI

Στην προειδοποίηση του Αμερικανού γερουσιαστή, Ρόμπερτ Μενέντεζ, ότι θα ασκήσει βέτο στην πώληση F-16 στην Τουρκία απάντησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο τελευταίος τόνισε ότι αποτελούν προσωπική άποψη και δεν εκφράζουν συνολικά την Ουάσιγκτον. Παράλληλα, σημείωσε πως η Τουρκία «έχει και άλλες επιλογές».

Έπειτα από σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι από μόνη της η διαφωνία του Μενέντεζ δεν μπορεί να αποτρέψει την αγορά των F-16, εκτιμώντας ότι το κλίμα στις ΗΠΑ είναι θετικό.

«Όπως γνωρίζετε, η προσπάθεια αγοράς των F-16 ξεκίνησε από πέρσι και η διαδικασία συνεχίζεται όπως έχει σχεδιαστεί. Στις συναντήσεις του με τον υπουργό Άμυνάς μας, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας διαβεβαίωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση και το υπουργείο του υποστηρίζουν αυτή την αγορά», είπε αρχικά.

Συνεπώς, τόνισε ο Ερντογάν, οι δηλώσεις του Ρόμπερτ Μενέντεζ αποτελούν προσωπική του άποψη και δεν εκφράζουν την άποψη των ΗΠΑ. Ούτως ή άλλως, όπως είπε, την τελική απόφαση θα πάρει το Κογκρέσο και ο ίδιος είχε θετικές συναντήσεις στο παρελθόν με εκπροσώπους του όσο και της αμερικανικής Γερουσίας.

«Σε αυτές τις συναντήσεις, είδα γερουσιαστές που μου είπαν ότι θα συναντηθούν προσωπικά με τον Μενέντεζ και είδα ότι δεν συμφωνούσαν μαζί του. Το θέμα είναι πώς θα προχωρήσουν τώρα το Κογκρέσο και η Γερουσία. Η υπόθεση εξελίσσεται θετικά», επισήμανε.

Mάλιστα, για όσους γερουσιαστές τάσσονται στο πλευρό Μενέντεζ, ο Τούρκος πρόεδρος είπε: «Οι σχέσεις τους με την Ελλάδα αποτελούν επίσης αντικείμενο ξεχωριστής μελέτης. Γιατί είναι τόσο προκατειλημμένοι;».

Ο Ερντογάν υποστήριξε ότι o γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, εξέφρασε την ουδετερότητά του απέναντι στην αγορά των αμερικανικών F-16.

«[Ο Στόλτενμπεργκ] Είπε ότι η παράδοση των F-16 στην Τουρκία είναι σημαντική όχι μόνο για τη χώρα μας, αλλά και για το ΝΑΤΟ και ότι όσο πιο δυνατή είναι η Τουρκία, τόσο μεγαλύτερη είναι και η ετοιμότητα του ΝΑΤΟ», σημείωσε.

«Από την άλλη, η παγκόσμια αγορά είναι μεγάλη, άρα υπάρχουν διάφορες λύσεις. Φυσικά, η Αμερική δεν είναι η μόνη επιλογή μας. Αν χρειαστεί, συζητούμε και για άλλες εναλλακτικές εκτός ΗΠΑ, όπως έγινε με τους S-400. Έχουμε τέτοιες εναλλακτικές στη διάθεσή μας», κατέληξε.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.