Ερντογάν για Συρία: «Δεν ρωτάω κανέναν για τις επιχειρήσεις – Η Τουρκία έχει δικαίωμα στην περιοχή»

©EPA/HOW HWEE YOUNG

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε και χερσαία επιχείρηση κατά κουρδικών στόχων στο βόρειο Ιράκ και τη βόρεια Συρία.

Όπως είπε ο Ερντογάν, στόχος είναι η εξάλειψη της τρομοκρατικής απειλής. «Δεν είναι δυνατόν να περιοριστούμε σε αεροπορικές επιχειρήσεις!», ανέφερε χαρακτηριστικά. Διεμήνυσε δε, ότι δεν χρειάζεται να ενημερώσει τον πρόεδρο Μπάιντεν ή τον πρόεδρο Πούτιν ότι η Τουρκία έχει δικαίωμα να διεξάγει επιχειρήσεις στην περιοχή ανά πάσα στιγμή. 

Ερωτηθείς εάν η Τουρκία ενημέρωσε για αυτή την επιχείρηση τη Ρωσία και τις ΗΠΑ, ο Ερντογάν είπε: «Δεν είχαμε καμία συνομιλία με τον Τζο Μπάιντεν ή τον Πούτιν σχετικά με αυτή την επιχείρηση. Ωστόσο, τόσο ο Μπάιντεν όσο και ο Πούτιν ήδη γνωρίζουν ότι μπορούμε κάνουμε τέτοια πράγματα (σ.σ στρατιωτικές επιχειρήσεις) κατά κουρδικών στόχων σε αυτή την περιοχή ανά πάσα στιγμή».

«Όπως έχουμε ξαναπεί εάν κάποιος ενοχλήσει τη χώρα και τη γη μας, θα τον κάνουμε να πληρώσει το τίμημα. Έτσι, υπάρχουν τρομοκρατικές οργανώσεις στο νότο μας που σχεδιάζουν πολλές επιθέσεις ή που πραγματοποιούν τέτοιες επιθέσεις και αποτελούν απειλή για την Τουρκία», τόνισε ο Ερντογάν σε δημοσιογράφους στο προεδρικό αεροπλάνο κατά την επιστροφή από το ταξίδι του στο Κατάρ.

«Αυτό δεν περιορίζεται μόνο σε μια αεροπορική επιχείρηση», τόνισε ο Ερντογάν, προσθέτοντας ότι οι αρμόδιες δυνάμεις θα κάνουν τις διαβουλεύσεις τους και θα λάβουν ανάλογα μέτρα.

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας δήλωσε ότι η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με το δικαίωμα αυτοάμυνας σύμφωνα με το άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, μετά την επίθεση στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Ερντογάν είπε ότι σχεδόν 70 αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων οπλισμένων drones, συμμετείχαν στην αεροπορική επιχείρηση, και πρόσθεσε ότι καταστράφηκαν συνολικά 89 τρομοκρατικοί στόχοι, συμπεριλαμβανομένων καταφυγίων, αποθηκών, σπηλιών, σηράγγων και αποθηκών πυρομαχικών.

«Χτυπήθηκαν 45 τρομοκρατικοί στόχοι σε βάθος περίπου 140 χιλιομέτρων στο βόρειο Ιράκ και 44 στόχοι σε βάθος περίπου 20 χιλιομέτρων στη Συρία», δήλωσε.

Η Τουρκία είναι με τις ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, είπε επίσης ο Ερντογάν, σημειώνοντας ωστόσο ότι η Ουάσιγκτον «δυστυχώς έχει στείλει χιλιάδες εξοπλισμού, πυρομαχικών και όπλων στις τρομοκρατικές ζώνες ς στη Συρία».

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.