Ερντογάν: Δεν έχουμε μέλημα να κάνουμε πόλεμο με την Ελλάδα

©ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σημείωσε ότι η Τουρκία δεν θέλει να κάνει πόλεμο με την Ελλάδα.

«Δεν έχουμε κανένα μέλημα να μπούμε σε έναν πόλεμο με την Ελλάδα, να κάνουμε πόλεμο. Ωστόσο, η Ελλάδα δεν τηρεί τις υποσχέσεις της, το πρόβλημα αυτό είναι. Δηλαδή, εδώ έκαναν 147 αεροπορικές παραβιάσεις μέσα σε ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

Λοιπόν, αν είμαστε γείτονες, αν είμαστε φίλοι, αν θέλουμε να ζήσουμε ειρηνικά, γιατί παραβιάζετε τον εναέριο χώρο μας 147 φορές; Φυσικά, όταν κάνετε τέτοιες παραβιάσεις, τότε ποιο είναι το δικό μας καθήκον; Η αεροπορία μου θα σηκωθεί κι αυτή και θα σας δώσει την εικόνα και την οπτική που χρειάζεστε. Αυτό κάνει η αεροπορία μας. Αν δεν το κάνει, τι θα πουν οι πολίτες μου; Πού είναι οι ένοπλες δυνάμεις μας; Γι’ αυτό οι ένοπλες δυνάμεις μας κάνουν αυτό που τους αναλογεί και αν συνεχιστούν αυτές οι παραβιάσεις του εναέριου χώρου, θα συνεχίσουμε να κάνουμε κι εμείς αυτό που χρειάζεται.

Εδώ να πω ότι ο Μητσοτάκης μας δικαίωσε. Αλλά πολλοί ηγέτες, δεν ξέρω ποιος το κίνησε, έκαναν μεγάλες προσπάθειες να μας συμφιλιώσουν. Είπαμε ότι δεν σκεφτόμαστε κάτι τέτοιο αυτή τη στιγμή. Κοιτάμε τι θα φέρνουν οι συνθήκες στο μέλλον και ανάλογα θα τις αξιολογήσουμε», δήλωσε.

Νωρίτερα, νέα επίθεση προς τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, εξαπέλυσε ο Ερντογάν. «Η στάση του αρχηγού της Ελλάδας (Κυριάκου Μητσοτάκη) είναι ήδη ξεκάθαρη. Μπροστά σε αυτή την τάση, βάζουν κάποιους μεσάζοντες», σημείωσε αρχικά ο πρόεδρος της Τουρκίας στη νέα του αναφορά στα ελληνοτουρκικά.

«Στις συναντήσεις που έκανα σχεδόν όλοι οι πρόεδροι και οι πρωθυπουργοί υιοθέτησαν μια προσέγγιση του τύπου “ας γίνουμε μεσολαβητές να σας φέρουμε σε επαφή. Δεν θα συναντηθείτε; Τουλάχιστον μέχρι το τέλος έτους φέτος ας συναντηθείτε”», πρόσθεσε.

ΟΕρντογάν μίλησε για την απάντηση που έδωσε ο ίδιος στους «μεσάζοντες»:

«Και τους είπαμε: “Συγγνώμη, δεν έχουμε χρόνο για μια τέτοια συνάντηση αυτή τη στιγμή”. Γιατί είναι προφανές πώς εξοπλίζουν αυτή τη στιγμή τα νησιά. Από την άλλη, παραβιάζουν συνεχώς τον εναέριο χώρο μας. Αυτός που τώρα θα ευθυγραμμιστεί μαζί μας, θα μας προκαλέσει παραβιάζοντας τον εναέριο χώρο μας; Άσε που πηγαίνει επίσης στα νησιά, προσπαθώντας να δώσει μήνυμα από εκεί χτίζοντας τσιμεντένια καταφύγια και σκάβοντας χαρακώματα. Δεν έχει καλές προθέσεις. Δεν θα έκανε αυτά τα βήματα, αν είχε καλές προθέσεις.

Μετά από αυτά, λυπούμαστε, δεν μπορούμε και δεν θα πραγματοποιήσουμε τη σύνοδο του Ανώτατου Στρατηγικού Συμβουλίου φέτος. Και θα πρέπει τώρα να περιμένει τις εξελίξεις στην Τουρκία. Κι άστον αυτόν να περιμένει τις εξελίξεις στην Τουρκία. Ας συμμαζευτεί πρώτα κι όταν συμμαζευτεί, τότε δεν θα ‘ναι αδύνατο να συναντηθούμε», είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.