Ερντογάν: «Αύριο θα αποχαιρετήσουμε το γεωτρύπανο Αμπντούλ Χαμίτ Χαν»

©ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI

Η Τουρκία βγάζει αύριο Τρίτη 9/8 το γεωτρύπανο Αμπντούλ Χαμίτ Χαν στη Μεσόγειο, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να πραγματοποιεί δηλώσεις για το θέμα.

«Αύριο θα αποχαιρετήσουμε απο το λιμάνι Τάσουτζου της Μερσίνας το νεο 4ο γεωτρύπανό μας με την ονομασία Αμπντούλ Χαμίτ Χαν. Mέχρι σήμερα, στις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας μας, δεν επιτρέψαμε να πραγματοποιηθεί κανένας σχεδιασμός ή ενέργεια δίχως εμάς, και δεν θα το επιτρέψουμε», δήλωσε ο Ερντογάν για το γεωτρύπανο.

Νωρίτερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου εξαπέλυσε επίθεση στην Ελλάδα. Μιλώντας στην 13η σύνοδο των πρεσβευτών ο Τσαβούσογλου κατηγόρησε την Ελλάδα ότι δεν επιθυμεί να λύσει τα προβλήματα στο Αιγαίο, «δεν έχει την πολιτική βούληση για κάτι τέτοιο και δεν εγκαταλείπει τις συνήθειές της» όπως χαρακτηριστικά είπε.

«Έχουμε πει και έχουμε εξηγήσει στους εταίρους μας, ειδικά στον ΟΗΕ, ότι τα νησιά στις ακτές μας διέπονται από καθεστώς αποστρατικοποίησης, όμως είναι εξοπλισμένα. Θα συνεχίσουμε να θέτουμε το θέμα που είναι αποφασιστικής σημασίας για την ασφάλεια της χώρας μας», πρόσθεσε.

Ο Τσαβούσογλου σημείωσε ότι «η Τουρκία θα συνεχίσει την πολιτική της στην ανατολική Μεσόγειο χωρίς συμβιβασμούς, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τις αρχές της ισότητας». «Η Τουρκία είναι Ευρώπη και η Ευρώπη χρειαζεται την Τουρκία» τόνισε και πρόσθεσε οτι η θέση της Άγκυρας στο κυπριακό είναι πάγια. «Αν δημιουργηθεί μηχανισμος θα λυθει κατα το ήμισυ το θεμα των υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο. Ουτε εμεις ουτε οι ‘Τουρκοκύπριοι’ εχουμε χρονο για χασιμο. Η ‘ ΤΔΒΚ’ εχει κανει προτάσεις απο το 2010»

«Δείξαμε ότι δεν μπορούν να γίνουν επιχειρήσεις στην περιοχή χωρίς εμάς. Έχουμε θέσει φραγμό στον αποκλεισμό της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ από τις ενεργειακές εξισώσεις. Σπάσαμε τους αγώνες εναντίον μας με τις δραστηριότητες έρευνας και γεωτρήσεων και με τη συμφωνία του 2019 για τη Λιβύη.Έχουμε καθορίσει τα όρια της υφαλοκρηπίδας μας. Τώρα έχει ξεκινήσει η αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων που θα συμπεριλάβει και εμάς. Αναλάβαμε δράση μαζί με την ‘ΤΔΒΚ’ για να ενσωματώσουμε αυτή τη δυναμική με τις προτάσεις που καταθέσαμε», πρόσθεσε.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.