Επιστολές του Τσαβούσογλου κατά της Ελλάδας σε ΕΕ, ΝΑΤΟ και ΟΗΕ

©EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με επιστολές του σε ευρωπαϊκές χώρες, στο ΝΑΤΟ και το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, «εξηγεί τη θέση» της Άγκυρας και τις απόψεις της για την «επίλυση των προβλημάτων του Αιγαίου».

Μάλιστα, η Τουρκία κάνει λόγο για «παράνομες ενέργειες» και «μαξιμαλιστικές απαιτήσεις» της Ελλάδας.

Σύμφωνα με το Anadolu, η επιστολή απευθύνεται σε 25 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον Ζοζέπ Μπορέλ, τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τον Αντόνιο Γκουτέρες και τον Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ο Τσαβούσογλου αναφέρεται σε μια σειρά «αλληλοσυνδεδεμένων» προβλημάτων στο Αιγαίο, όπως το πλάτος των χωρικών υδάτων, του εθνικού εναέριου χώρου και η υφαλοκρηπίδα. Μάλιστα, σημειώνει πως η Ελλάδα παραβιάζει το αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς των νησιών του ανατολικού Αιγαίου.

Ισχυρίζεται ότι υπάρχουν νησιά και βραχονησίδες που δεν έχουν αποδοθεί στην Ελλάδα μέσω «έγκυρων διεθνών συμφωνιών».

Ο Τούρκος υπουργός αναφέρει ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στον κόσμο που ο εναέριος χώρος δεν συμπίπτει με τα χωρικά ύδατα και ότι αυτό δεν αναγνωρίζεται από «καμία άλλη χώρα».

Η Τουρκία, σύμφωνα με τον Τσαβούσογλου, πιστεύει ότι «τα προβλήματα στο Αιγαίο» μπορούν να επιλυθούν εντός του πλαισίου του διεθνούς δικαίου. Στην επιστολή υποστηρίζεται ότι η Άγκυρα τάσσεται υπέρ του διαλόγου και της συνεργασίας, ενώ η Αθήνα αποφεύγει το διάλογο και μεταφέρει τα προβλήματα του Αιγαίου στην ΕΕ.

Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας, κατά τους πρώτους οκτώ μήνες του 2022 η Ελλάδα παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο και τα χωρικά ύδατα πάνω από 1.100 φορές.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.