Επισιτιστική Κρίση: Η ΕΕ πρέπει να προετοιμαστεί για νέα προσφυγικά κύματα, σύμφωνα με την Frontex

@Eurokinissi

H προσωρινή διευθύντρια της υπηρεσίας ακτοφυλακής και συνοριοφυλακής Frontex Αΐγια Καλνάγια προειδοποίησε σήμερα την Ευρωπαϊκή Ένωση πως πρέπει να προετοιμαστεί για την άφιξη νέων κυμάτων προσφύγων που ωθούνται από την επισιτιστική κρίση, η οποία επιδεινώνεται από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Αναλυτικά η ίδια δήλωσε πως «η ΕΕ είναι καλά προετοιμασμένη για τους πρόσφυγες που προέρχονται από την Ουκρανία. Παράλληλα, πρέπει να προετοιμαστούμε επίσης για τους πρόσφυγες που έρχονται από άλλες περιοχές λόγω της επισιτιστικής ανασφάλειας. Γνωρίζετε ότι η μεταφορά σίτου από την Ουκρανία παρεμποδίζεται. Και αυτό θα δημιουργήσει μεταναστευτικά κύματα. Άρα, προετοιμαζόμαστε για αυτό».

Αξίζει να σημειωθεί πως περίπου 20 τόνοι σιτηρών που προέρχονται από τη σοδειά της περασμένης χρονιάς είναι μπλοκαρισμένοι στα ουκρανικά λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα. Η στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας εμποδίζει την εξαγωγή των σιτηρών της Ουκρανίας, η οποία είναι μια από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς παγκοσμίως.

Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί από το άλμα των τιμών στις διεθνείς αγορές και την επισιτιστική κρίση που απειλεί κυρίως τους μεγάλους πελάτες της Ουκρανίας, δηλαδή τις χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.