Η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει 30 δισεκατομμύρια δολάρια προκειμένου να βοηθήσει στην αντιμετώπιση μιας διατροφικής κρίσης που απειλείται από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Tο μεγαλύτερο μέρος των εξαγωγών σιτηρών από τις δύο χώρες έχει σταματήσει, με αρκετούς τόνους να βρίσκονται στο λιμάνι της Οδησσού.
«Οι αυξήσεις των τιμών στα τρόφιμα έχουν καταστροφικές συνέπειες για τους πιο φτωχούς και αδύναμους» ανέφερε σε μία ανακοίνωσή του ο Ντέιβιντ Μαλπάς πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας. «Προκειμένου να πληροφορήσουν και να σταθεροποιήσουν τις αγορές, είναι καθοριστικής σημασίας, οι χώρες να κάνουν ξεκάθαρες δηλώσεις τώρα, για τις αυξήσεις στην μελλοντική παραγωγή τους, αντιδρώντας στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία» τόνισε ο ίδιος.
Μπέρμποκ: Κατηγορεί τη Ρωσία ότι χρησιμοποιεί την πείνα σαν πολεμικό όπλο
Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ, κατηγόρησε τη Ρωσία ότι χρησιμοποιεί την πείνα σαν όπλο πολέμου.
«Η Ρωσία διεξάγει αυτόν τον πόλεμο με ακόμα ένα φρικτό και αποτελεσματικό όπλο: την πείνα και τη στέρηση. Προχωρώντας στον αποκλεισμό ουκρανικών λιμανιών, καταστρέφοντας αποθηκευτικούς χώρους, δρόμους και σιδηροτροχιές, η Ρωσία εξαπέλυσε πόλεμο εναντίον των σιτηρών, προκαλεί παγκόσμια επισιτιστική κρίση», υποστήριξε η γερμανίδα ΥΠΕΞ κατά τη διάρκεια συνεδρίασης στα Ηνωμένα Έθνη.
«Το κάνει τη στιγμή που εκατομμύρια άνθρωποι ήδη απειλούνταν από λιμό, ειδικά στη Μέση Ανατολή και στην Αφρική, εξαιτίας των καταστροφικών συνεπειών της κλιματικής κρίσης, εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορονοϊού, εξαιτίας των συρράξεων που μαίνονται στην περιοχή», πρόσθεσε.
«Μέσα σε μόλις δύο χρόνια, ο αριθμός των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν οξεία διατροφική ανασφάλεια διπλασιάστηκε, από τα 135 εκατομμύρια προτού ξεσπάσει η πανδημία στα 276 εκατομμύρια σήμερα», τόνισε από την πλευρά του ο Αντόνιο Γκουτέρες.