Σύνοδος Κορυφής – Εμπάργκο στο Ρωσικό πετρέλαιο: Επιπλέον εγγυήσεις ζητά ο Βίκτορ Όρμπαν

©POOL ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ/EUROKINISSI

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι συνομιλίες των Ευρωπαίων ηγετών στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Λίγο πριν από τις 22.00 είχαν τοποθετηθεί περισσότεροι από τους μισούς, ενώ όλοι τους είχαν θετική στάση για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.

Υπάρχει «πολιτική πίεση» για την επίτευξη συμφωνίας, με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, πάντως να σημειώνει ότι θα μπορούσε να δεχτεί το κείμενο, ωστόσο ζήτησε επιπλέον εγγυήσεις «σε περίπτωση που υπάρξει κάποιο ατύχημα».

Η Ουγγαρία του Βίκτορ Όρμπαν ηγείται μιας ομάδας χωρών που δεν αντέχουν τέτοια μέτρα, καθώς εισάγουν μεγάλες ποσότητες ενέργειας από τη Ρωσία. Ο Όρμπαν τονίζει πως χρειάζεται μεγαλύτερη μεταβατική περίοδος για το εμπάργκο. Το έκτο πακέτο κυρώσεων ανακοινώθηκε στις 4 Μαΐου, αλλά δεν υπάρχει ακόμη οριστική συμφωνία.

«Αν στοχοποιήσουμε το πετρέλαιο που φθάνει διά θαλάσσης, θα πλήξουμε τουλάχιστον τα δύο τρίτα των εισαγωγών, ίσως περισσότερο», δήλωσε στο Associated Press ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ, καθώς Ουγγαρία και Σλοβακία εξαρτώνται από το πετρέλαιο που παραλαμβάνουν μέσω του σοβιετικής εποχής αγωγού Druzhba.

Το ζήτημα του έκτου πακέτου κυρώσεων πρέπει να λυθεί και υπάρχει η δυνατότητα να λυθεί, ανέφερε Ευρωπαίος αξιωματούχος, σημειώνοντας παράλληλα ότι κάποιες από τις χώρες δεν θέλουν απλώς υποσχέσεις αλλά γραπτές εγγυήσεις.

Επίσης, όσον αφορά την Τσεχία, ζητεί να μπορεί να αγοράζει ντίζελ από γειτονικές χώρες.

«Βασικής σημασίας να μην κερδίσει ο Πούτιν τον πόλεμο αυτόν», δήλωσε ο Μάριο Ντράγκι

«Είναι βασικής σημασίας να μην κερδίσει ο Πούτιν τον πόλεμο αυτόν. Την ίδια ώρα, πρέπει να αναρωτηθούμε αν μπορεί να είναι χρήσιμο να αναπτύξουμε διάλογο μαζί του», υπογράμμισε από τις Βρυξέλλες ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, κατά τη σημερινή σύνοδο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, όπως μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Παράλληλα, εξήγησε ότι αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό τις διάφορες τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Ρώσο πρόεδρο αλλά «υπάρχει, όντως, λόγος να πραγματοποιούνται».

Η εφημερίδα La Repubblica προσθέτει ότι ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι απαιτείται να κερδηθεί η μάχη για την διατροφική ασφάλεια διότι είναι ένας τρόπος να αποδειχθεί στις φτωχότερες χώρες ότι η Ευρώπη είναι με το μέρος τους.

Ο Ντράγκι, σύμφωνα με τα κεντρικά δελτία ειδήσεων των ιταλικών τηλεοπτικών καναλιών, επανέλαβε στους Ευρωπαίους συναδέλφους του ότι «η Ουκρανία πρέπει να αποφασίσει τι είδους ειρήνη θέλει», διότι «αν η Ουκρανία δεν συμφωνεί με τους όρους, η ειρήνη δεν θα είναι βιώσιμη».

Ο Ιταλός πρωθυπουργός τόνισε ότι οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να διατηρήσουν την ενότητά τους σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας (ιδίως στον τομέα του πετρελαίου) και έδωσε έμφαση στην ανάγκη να διαφοροποιηθούν οι προμήθειες και οι πηγές ενέργειας, ώστε η ΕΕ να πάψει να εξαρτάται από την Ρωσία.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.