Επικοινωνία Μακρόν – Σι Τζινπίνγκ για την Ουκρανία

© EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Ο Γάλλος προέδρος, Εμμαννουέλ Μακρόν συνομίλησε μέσω τηλεφώνου με τον Κινέζο ομόλογο του. Τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν ο πόλεμος στην Ουκρανία και η παγκόσμια επισιτιστική κρίση που έχει προκαλέσει. Η γαλλική προεδρία ανακοίνωσε ότι και οι δύο απηύθυναν έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός.

«Οι δύο ηγέτες επανέλαβαν τη δέσμευση τους να σεβασθούν την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ουκρανίας» αναφέρεται στην ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση συζήτησαν για την πρωτοβουλία της γαλλικής FARM (Αποστολή για την Ανθεκτικότητα των Τροφίμων και της Γεωργίας) ως απάντηση στον κίνδυνο μιας επισιτιστικής κρίσης.

Επίσης ο Μακρόν ανάφερε τους αυστηρούς περιορισμούς στις μετακινήσεις στην Κίνα λόγω της Covid-19. Ο Γάλλος προέδρος κάλεσε την Κίνα να λάβει υπόψη τις ανησυχίες των Γάλλων κατοίκων της, ιδίως με τη διατήρηση της αεροπορικής σύνδεσης με τη Γαλλία, επιτρέποντας τα ταξίδια σε αεροδρόμια και διασφαλίζοντας ότι τα παιδιά δεν θα χωρίζονται από τους γονείς τους.

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ προειδοποίησε τον Γάλλο ομόλογο του για αντιπαραθέσεις που θα προκύψουν από την κρίση στην Ουκρανία, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα. Εξέφρασε την πίστη του ότι οι αντιπαραθέσεις που θα προκύψουν από το αποτέλεσμα της κρίσης στην Ουκρανία μπορεί γίνουν μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια ειρήνη απ’ ότι ο ίδιος ο πόλεμος.

Η Κίνα επιμένει πως η Ευρώπη πρέπει να ασκεί αυτόνομη διπλωματική τακτική αντί να συμμαχεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες σ’ αυτό που το Πεκίνο αποκαλεί «νοοτροπία ψυχρού πολέμου».

Ο Σι Τζινπίνγκ κατά την διάκρεια της τηλεφωνικής συνομιλίας με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, είπε ότι η Κίνα θεωρεί ότι η Ευρώπη πρέπει να έχει τον πλήρη έλεγχο της ευρωπαϊκής ασφάλειας, μετέδωσε η κινεζική κρατική τηλεόραση. Επίσης ελπίζει πως η Ευρώπη θα έχει έναν πιο ενεργό ρόλο στην προώθηση των δεσμών Κίνα, καθώς η Γαλλία αναλαμβάνει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.