Γαλλία: Μειώθηκε ο όγκος φυσικού αερίου από την Gazprom

©EPA/ROMAN PILIPEY

Η γαλλική εταιρεία ενέργειας, Engie, ανακοίνωσε ότι η Gazprom την ενημέρωσε για περαιτέρω μείωση των παραδόσεων φυσικού αερίου «εξαιτίας μιας διαφωνίας των πλευρών για την εφαρμογή των συμβολαίων».

Οι παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου στην Engie είχαν ήδη μειωθεί σημαντικά μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η εταιρεία τόνισε ότι έχει θέσει σε εφαρμογή μέτρα προκειμένου να μπορεί να εξυπηρετεί τους πελάτες της ακόμη και σε περίπτωση πλήρους διακοπής της παροχής φυσικού αερίου από τη Gazprom.

Την προηγούμενη Πέμπτη η πλήρωση των αποθεμάτων φυσικού αερίου στη Γαλλία για τον χειμώνα είχε ξεπεράσει το όριο του 90%.

Ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης, Ολιβιέ Βεράν, επιβεβαίωσε ότι ο στόχος θα επιτευχθεί «ως το τέλος του καλοκαιριού», αλλά προειδοποίησε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι η Γαλλία θα έχει «αρκετό αέριο για να περάσει τον χειμώνα, αν οι Ρώσοι το κόψουν ή αν καταναλώνουμε πολύ».

Bloomberg: Δύο μήνες νωρίτερα γεμίζουν οι αποθήκες της Ε.Ε.

Την ίδια ώρα, σύο μήνες νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα θα πετύχει η Ευρωπαϊκή Ένωση τον στόχο της να γεμίσει τις αποθήκες φυσικού αερίου. Σύμφωνα με το Bloomberg, οι αποθήκες φυσικού αερίου στην Ε.Ε. είχαν γεμίσει κατά 79,4% στις 27 Αυγούστου, ενώ ο στόχος είναι να έχουν γεμίσει στο 80% έως το Νοέμβριο.

Οι κανόνες έγιναν αυστηρότεροι φέτος, αφότου τα επίπεδα του περασμένου χειμώνα αποδείχθηκαν χαμηλότερα, ιδιαίτερα σε γερμανικές εγκαταστάσεις της Gazprom. Η αποθήκευση αερίου καλύπτει περίπου το 25% έως 30% της κατανάλωσης του χειμώνα.

Οι ευρωπαϊκές χώρες προσδοκούν να αντέξουν τη μείωση των ρωσικών ροών ενέργειας, καθώς η Gazprom ξεκινά αύριο συντήρηση στον αγωγό Nord Stream. Οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου σημείωσαν χθες τη μεγαλύτερη βουτιά από τον Μάρτιο. Οι Γερμανοί αναμένεται να επιτύχουν τον εθνικό στόχο του Οκτωβρίου από τον Σεπτέμβριο, γεγονός που επηρέασε τις τιμές.

Στην Πολωνία, οι αποθήκες είχαν γεμίσει σχεδόν στο 100% στις 27 Αυγούστου, ενώ στην Πορτογαλία ήταν πλήρεις.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.