Οι εξαιρετικά υψηλές τιμές ενέργειας αποτελούν το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι ευρωπαίοι ηγέτες, οι οποίοι θα χρειαστεί να αυτοσχεδιάσουν προκειμένου να βρουν σχέδια διάσωσης και έκτακτα μέτρα για να ανακουφίσουν τους καταναλωτές από έναν εξαιρετικά δύσκολο χειμώνα.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η απότομη αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου, οι οποίες πλήττουν τις βιομηχανίες και κάνουν τους πολίτες να πληρώνουν υπέρογκα ποσά για τους λογαριασμούς ρεύματος. Οι ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου είναι τώρα περίπου 10 φορές υψηλότερες από ό,τι ήταν κατά μέσο όρο την τελευταία δεκαετία και περίπου 10 φορές ακριβότερες από ό,τι στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας τόσο στη Γερμανία όσο και στη Γαλλία έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ αυτή την εβδομάδα.
Οι γερμανικές πόλεις είναι λίγο διαφορετικές αυτό το καλοκαίρι. Οι επισκέπτες στις πισίνες στο Ανόβερο πρέπει να κάνουν κρύο ντους μετά τις βουτιές τους. Το Βερολίνο δεν είναι το ίδιο για τους επισκέπτες, αφού ο φωτισμός που φωτίζει 200 από τα σημαντικότερα τουριστικά ορόσημα της πόλης σβήνει τη νύχτα.
Στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, τη Γερμανία, οι λογαριασμοί φυσικού αερίου για τα νοικοκυριά υπερδιπλασιάστηκαν τον Ιούλιο από το 2021, σύμφωνα με στοιχεία από την πύλη τιμών Check24, ενώ οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης αυξήθηκαν κατά 78% από έτος σε έτος τον Μάιο.
Οι λογαριασμοί ενέργειας σε μια μέση ιταλική οικογένεια, κυρίως για φυσικό αέριο και ρεύμα, εκτινάχθηκαν στο 5% των συνολικών δαπανών των νοικοκυριών.
Η τιμή του αερίου στην Ευρώπη αυξήθηκε κατά 550% μέσα σε 12 μήνες. Το κόστος της ενέργειας για τους Βρετανούς καταναλωτές θα αυξηθεί κατά 80% από τον Οκτώβριο, όπως ανακοίνωσε η ρυθμιστική αρχή Ofgem. Κατά μέσο όρο τα νοικοκυριά θα πληρώνουν ετησίως 3.549 λίρες (περίπου 4.200 ευρώ) στους λογαριασμούς. Αυτόν τον χειμώνα, οι Βρετανοί θα δαπανήσουν κατά μέσο όρο το 10% του εισοδήματός τους για φυσικό αέριο, ηλεκτρικό και άλλα καύσιμα για τη θέρμανση και τη μετακίνησή τους (κυρίως πετρέλαιο και ντίζελ).
Αλλάζουν συνήθειες
Στην πόλη Γκρίμσμπι της ανατολικής Αγγλίας, ο Φίλιπ Κίτλεϊ δεν άναψε ούτε τον ανεμιστήρα του σπιτιού του όταν η Βρετανία έλιωνε από τον καύσωνα φέτος το καλοκαίρι. Μια ματιά στον τραπεζικό λογαριασμό του εξηγεί το γιατί.
«Το κόστος διαβίωσης έχει αυξηθεί και όμως θα πρέπει να επιβιώσουμε με τα χρήματα που είχαμε και όταν δεν υπήρχε κρίση… Είτε θα ζεσταθώ, είτε θα φάω», δήλωσε χθες στο Reuters.
Η Ισπανία, η οποία το προηγούμενο διάστημα είχε συμβουλεύσει τους εργαζομένου να μη φορούν γραβάτες για να εξοικονομούν ενέργεια, ενέκρινε ένα σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας που περιλαμβάνει την επιβολή περιορισμών στη χρήση κλιματιστικού και θέρμανσης για τον περιορισμό της κατανάλωσης. Η Γαλλία έχει απειλήσει με πρόστιμα τα κλιματιζόμενα καταστήματα που δεν κλείνουν τις πόρτες τους.