Έκτακτο διάγγελμα Πούτιν για τα δημοψηφίσματα προσάρτησης εδαφών

©ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI

Διάγγελμα για τα δημοψηφίσματα προσάρτησης των ελεγχόμενων από τη Ρωσία εδαφών στην Ουκρανία θα πραγματοποιήσει ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Ρώσος πρόεδρος αναμένεται να ανακοινώσει την απόφαση να κάνει αποδεκτό το όποιο αποτέλεσμα των δημοψηφισμάτων σε Ντονμπάς και Χερσώνα, προχωρώντας στην προσάρτηση των περιοχών.

Η Ρωσία ενεργοποιεί σχέδιο για προσάρτηση κατεχόμενων περιοχών στην Ουκρανία

Η αυτοαποκαλούμενη Λαϊκή Δημοκρατία του Λουχάνσκ (LPR), η Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ (DPR) και οι Ρώσοι αξιωματούχοι που έχουν εγκατασταθεί στην Χερσώνα, δήλωσαν ότι τα δημοψηφίσματα θα διεξαχθούν από τις 23 έως τις 27 Σεπτεμβρίου.

Οι αρχές σε περιοχή της Ζαπορίζια δήλωσαν ότι θα διεξαγάγουν δημοψήφισμα στις ίδιες ημερομηνίες. Οι ψηφοφορίες θα διεξαχθούν στο 15% της ουκρανικής επικράτειας.

Το αποτέλεσμα των ψηφοφοριών θα είναι μη αναστρέψιμο και θα δώσει στη Μόσχα -η οποία έχει το μεγαλύτερο απόθεμα πυρηνικών όπλων στον κόσμο- λευκή επιταγή για να υπερασπιστεί στη συνέχεια αυτό που θα θεωρούσε νομικά δικό της έδαφος, δήλωσε ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, πρώην πρόεδρος της Ρωσίας.

Oι ηγέτες των δύο Λαϊκών Δημοκρατικών συμφώνησαν να «συντονίσουν» τις προσπάθειές τους για τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων. «Τα δημοψηφίσματα στο Ντονμπάς είναι ζωτικής σημασίας, όχι μόνο για τη συστηματική προστασία των κατοίκων των Λαϊκών Δημοκρατικών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ και των άλλων απελευθερωμένων περιοχών, αλλά επίσης και για την αποκατάσταση της ιστορικής δικαιοσύνης», τόνισε ο Μεντβέντεφ σε ανάρτησή του στο Telegram.

Οι φιλορώσοι αυτονομιστές στο Ντονμπάς συζητούν για την ένταξή τους στη Ρωσία από το 2014.

Κουλέμπα: Τα δημοψηφίσματα στις υπό ρωσικό έλεγχο περιοχές «δεν θα αλλάξουν τίποτα»

Τα προγραμματισμένα δημοψηφίσματα της Μόσχας για την προσάρτηση πρόσθετων ουκρανικών εδαφών δεν θα έχουν κανένα αντίκτυπο, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα.

«Οι Ρώσοι μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν. Δεν θα αλλάξει τίποτα», είπε ο Κουλέμπα, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά την έναρξη μιας συνάντησης με την πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.