Εκλογές στη Βραζιλία: Νίκη για τον Λούλα – Τεταμένο το κλίμα εν όψει του δεύτερου γύρου

©Screenshot Youtube

Ο κεντροαριστερός πρώην πρόεδρος Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα επιβλήθηκε με μικρή διαφορά στην αναμέτρησή του με τον απερχόμενο πρόεδρο, Ζαΐχ Μπολσονάρου, στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Βραζιλία.

Ο δεύτερος γύρος, την 30ή Οκτωβρίου, αναμένεται τεταμένος.

Ο Λούλα εξασφάλισε το 48,4% των ψήφων, έναντι ενός 43,2% του Μπολσονάρου. «Νικήσαμε τα ψέματα» των δημοσκοπήσεων, τόνισε ο ακροδεξιός πρόεδρος, δηλώνοντας αισιόδοξος για το «δεύτερο ημίχρονο» των προεδρικών εκλογών.

«Πρόκειται απλά για την παράταση. Μπορώ να σας πω ότι θα κερδίσουμε αυτές τις εκλογές», είπε ο Λούλα. «Ο αγώνας συνεχίζεται ως την τελική νίκη», πρόσθεσε.

«Αβεβαιότητα»

Πρόκειται για «έκπληξη, ο Μπολσονάρου έλαβε περισσότερες ψήφους από ό,τι αναμενόταν, ιδίως στο Σαν Πάουλου και στο Ρίο ντε Ζανέιρο, τις δύο μεγαλύτερες πολιτείες της χώρας», τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Πάουλου Καλμόν, πολιτολόγος στο πανεπιστήμιο της Μπραζίλιας.

«Στον δεύτερο γύρο, η κούρσα για την προεδρία παραμένει ανοικτή και προαναγγέλλεται πολύ αμφίρροπη. Ο Μπολσονάρου εξακολουθεί να έχει πιθανότητες να επανεκλεγεί», πρόσθεσε.

.Το χθεσινό αποτέλεσμα «ενισχύει την αβεβαιότητα», έκρινε ο Μάικλ Σίφτερ του πανεπιστημίου Τζόρτζταουν.

«Είναι ο μπολσοναρισμός αυτός που κέρδισε τον πρώτο γύρο», συνόψισε η Μπρούνα Σάντους του Brazil Institute στο Κέντρο Ουίλσον της Ουάσινγκτον.

Η χώρα οδεύει στον δεύτερο γύρο «σε περιβάλλον εξαιρετικά πολωμένο», στον οποίο οι ψηφοφόροι της γερουσιάστριας Σιμόνι Τέμπετ (κεντροδεξιά, 4% των ψήφων) και του Σίρου Γκόμες (κεντροαριστερά, 4% των ψήφων), ή με άλλα λόγια «σχεδόν οκτώ εκατομμύρια άνθρωποι», θα είναι αυτοί «που θα κρίνουν ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος», εκτίμησε η ίδια.

Στο στρατόπεδο των υποστηρικτών του Λούλα, η Βιβιάνε Λαουρεάνου ντα Σίλβα, δημόσια λειτουργός, 36 ετών, παραμένει πεπεισμένη: «Η εκστρατεία θα είναι δύσκολη, αλλά ο Λούλα θα κερδίσει στον δεύτερο γύρο».

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.