ΕΕ: Η στήριξη στην Ουκρανία παραμένει ακλόνητη – Αντιδράσεις κατά Πούτιν

©Pixabay

Αντιδράσεις στην Ευρώπη προκαλούν οι ανακοινώσεις του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, με το οποίο προανήγγειλε μερική επιστράτευση και απείλησε τη Δύση με πυρηνικά.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ έστειλε μήνυμα μέσω Twitter προς το Ρώσο πρόεδρο ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται στο πλευρό της Ουκρανίας.

«Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε επιστράτευση ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Ειρήνης ενώ οι χώρες μέλη του ΟΗΕ εργάζονται για συνεργασία, ασφάλεια και ευημερία. Σε αυτό τον πόλεμο υπάρχει μόνο ένας επιτιθέμενος η Ρωσία και μόνο μια χώρα που δέχεται επίθεση, η Ουκρανία. Η στήριξη της ΕΕ στην Ουκρανία παραμένει ακλόνητη», έγραψε ο Σαρλ Μισέλ.

Στάνο: Ο Πούτιν δεν ενδιαφέρεται για την ειρήνη

«Ο Πούτιν δεν ενδιαφέρεται για την ειρήνη, αλλά για την κλιμάκωση του πολέμου του», τόνισε ο Εκπρόσωπος της Κομισιόν για τις Εξωτερικές Υποθέσεις, Πίτερ Στάνο, σχετικά με το διάγγελμα του Προέδρου της Ρωσίας.

«Αυτή η ομιλία και οι ανακοινώσεις που έγιναν, τόσο για τα δημοψηφίσματα, όσο και για την στρατιωτική κινητοποίηση, είναι άλλη μια απόδειξη ότι ο Πούτιν δεν ενδιαφέρεται για την ειρήνη, αλλά για την κλιμάκωση του πολέμου του της επιθετικότητας», πρόσθεσε. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι πρόκειται «για ακόμη ένα σημάδι της απελπισίας του Πούτιν» και συμπλήρωσε ότι αυτή η επιθετικότητα έχει συνέπειες για ολόκληρο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του πληθυσμού της Ρωσίας. Ο Εκπρόσωπος της Κομισιόν επιπροσθέτως έκανε λόγο για «επικίνδυνο πυρηνικό τζόγο».

 Για τραγωδία προειδοποιεί ο Αλεξέι Ναβάλνι

Η μερική επιστράτευση που ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, θα οδηγήσει «σε τεράστια τραγωδία», προειδοποίησε ο φυλακισμένος αντιφρονών Αλεξέι Ναβάλνι.

«Ολα αυτά θα οδηγήσουν σε τεράστια τραγωδία και τεράστιο αριθμό νεκρών», δήλωσε ο Ναβάλνι κατά την διάρκεια ακροαματικής διαδικασίας.

Ρωσικές αντιπολεμικές οργανώσεις καλούν σε διαδηλώσεις κατά της επιστράτευσης. «Αυτό σημαίνει ότι χιλιάδες Ρώσοι – οι πατέρες, οι αδερφοί και σύζυγοι – θα ριχτούν στην κιμαδομηχανή του πολέμου», ανακοίνωσε ο αντιπολεμικός συνασπισμός Vesna καλώντας του Ρώσους να βγουν στους δρόμους.«Τώρα ο πόλεμος έφτασε σε κάθε σπίτι και κάθε οικογένεια».

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.