Ρώσοι δύτες αναμένεται να εξετάσουν σήμερα Κυριακή (9/10) τις ζημιές που προκλήθηκαν από την ισχυρή έκρηξη στην οδική και σιδηροδρομική γέφυρα προς την Κριμαία, η οποία είναι ένα διάσημο σύμβολο της προσάρτησης της χερσονήσου από τη Μόσχα και μια βασική οδός ανεφοδιασμού στις δυνάμεις μάχης της νότιας Ουκρανίας.
Η έκρηξη του Σαββάτου στη γέφυρα πάνω από το στενό του Κερτς έκανε ουκρανούς αξιωματούχους να στείλουν μηνύματα ευχαρίστησης, χωρίς όμως η χώρα τους να αναλαμβάνει την ευθύνη.
Ο Ρώσος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μαράτ Κουσνούλιν είπε ότι οι δύτες θα ξεκινήσουν τη δουλειά στις 6 π.μ. και αυτή αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της ημέρας.
«Η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη – είναι δυσάρεστη, αλλά όχι μοιραία», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ρώσος κυβερνήτης της Κριμαίας, Σεργκέι Ακσιόνοφ. «Φυσικά, υπάρχει μια υγιής επιθυμία για εκδίκηση», τόνισε μεταξύ άλλων.
Η χερσόνησος είχε καύσιμα που επαρκούν για έναν μήνα και τρόφιμα για περισσότερους από δύο μήνες, είπε. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι οι δυνάμεις της στη νότια Ουκρανία θα μπορούσαν να «τροφοδοτηθούν πλήρως» μέσω των υφιστάμενων χερσαίων και θαλάσσιων οδών.
Η Ρωσία κατέλαβε την Κριμαία από την Ουκρανία το 2014 και η γέφυρα της Κριμαίας μήκους 19 χιλιομέτρων που συνδέει την περιοχή με το δίκτυο μεταφορών της άνοιξε με μια μεγαλειώδη εκδήλωση τέσσερα χρόνια αργότερα από τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Πρόκειται για μια σημαντική αρτηρία για τις ρωσικές δυνάμεις που ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής της Χερσώνας και για το ρωσικό ναυτικό λιμάνι της Σεβαστούπολης, ο κυβερνήτης του οποίου είπε στους ντόπιους: «Να είστε ήρεμοι. Μην πανικοβάλλεστε».
Το Σάββατο, ο Πούτιν υπέγραψε διάταγμα για αυστηρότερα μέτρα ασφαλείας για τη γέφυρα, καθώς και την υποδομή που παρέχει ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο στην Κριμαία, και διέταξε έρευνα.
Ο Guardian αναλύει τα επακόλουθα του χτυπήματος, που «υποχρεώνει τους Ρώσους να απαντήσουν».
«Δώδεκα μίλια μακρύτερη και ψηλότερη από το Άγαλμα της Ελευθερίας, η γέφυρα του Κερτς στην κατεχόμενη χερσόνησο της Κριμαίας ήταν το στολίδι στην κορωνίδα των έργων υποδομής του Βλαντίμιρ Πούτιν – που στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης περιγράφεται ως “η κατασκευή του αιώνα”», αναφέρει η ανάλυση του Guardian.
Υπενθυμίζει ότι ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, είχε κάνει τα εγκαίνια της γέφυρας στις 15 Μαΐου 2018.
«Σε διαφορετικές ιστορικές εποχές, ακόμη και επί τσάρων, οι άνθρωποι έκαναν όνειρα να χτίσουν αυτή τη γέφυρα. Επέστρεψαν στην ιδέα τη δεκαετία του 1930, τη δεκαετία του 1940, του 1950. Και τέλος, χάρη στη δουλειά και το ταλέντο σας, το θαύμα έγινε» είχε πει.
Υποχρεωμένη να αντεπιτεθεί η Ρωσία
Η Ρωσία είχε εξ αρχής στα σενάριά της το ενδεχόμενο να στοχοποιήσουν τη γέφυρα του Κερτς οι Ουκρανοί και είχαν ήδη προειδοποιήσει για αντίποινα. Sύμφωνα με τον Guardian, η Ρωσία θα νιώσει υποχρεωμένη να αντεπιτεθεί μέσα στις επόμενες ημέρες, ακόμα και μέσα στις επόμενες ώρες.
«Αμέσως μετά (την έκρηξη) πολλοί αναλυτές έσπευσαν να σημειώσουν το χρονοδιάγραμμα, καθώς συνέβη μία ημέρα αφότου ο Βλαντίμιρ Πούτιν γιόρτασε τα 70ά του γενέθλια εν μέσω μιας σειράς από πρόσφατες ταπεινωτικές ήττες στο ανατολικό και νότιο μέτωπο του επιθετικού του πολέμου κατά της Ουκρανίας», σημειώνει.
Πώς θα απαντήσει η Ρωσία
Η γέφυρα είναι σημαντική καθώς αποτελεί τη βασική γραμμή εφοδιασμού για όλες τις περιοχές της νότιας Ουκρανίας, όχι μόνο για το ρωσικό στρατό.
Ο ρωσικός στρατός βρίσκεται στην κατεχόμενη Κριμαία και σε άλλες περιοχές της νότιας Ουκρανίας, που όμως εκεί υποχωρεί τις τελευταίες ημέρες. Και τώρα, διακόπηκε και η βασική γραμμή εφοδιασμού τους.
Αλλά η σημερινή έκρηξη έγινε σε ένα μέρος που η Ρωσία θεωρούσε ότι η Ουκρανία δεν θα μπορούσε να έχει πρόσβαση.
«Το πώς απαντά η Μόσχα είναι το μεγάλο ερώτημα. Όμως ήταν ερώτημα που φαινόταν όλο και πιο δυναμικά, καθώς η Ουκρανία είχε ασκήσει πίεση με την επιτυχή αντεπίθεση τις τελευταίες εβδομάδες, εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας μεταξύ των ρωσικών ελίτ και σχολιαστών για τη διεξαγωγή του πολέμου του Πούτιν», γράφει ο Guardian.
Στην ανάλυση υπενθυμίζεται, επίσης, ότι τον περασμένο Απρίλιο, ο αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, είχε απειλήσει τους Ουκρανούς για την Κριμαία.
«Ένας από τους Ουκρανούς στρατηγούς μίλησε για την ανάγκη να χτυπηθεί η γέφυρα της Κριμαίας. Ελπίζω να καταλαβαίνει ποιος θα είναι ο στόχος αντιποίνων», είχε πει ο Μεντβέντεφ.
«Τουλάχιστον», καταλήγει η ανάλυση, «αποτελεί μια τεράστια προπαγανδιστική νίκη για το Κίεβο που θα θεωρηθεί ένδειξη ότι όχι μόνο δεν φοβάται τις πυρηνικές απειλές του Πούτιν, αλλά και ότι πιστεύει ότι κερδίζει τον πόλεμο».
Με πληροφορίες από Reuters, Guardian