Δούμα: Έγκριση σε σχέδια νόμου που θα οδηγήσουν σε οικονομία πολέμου

©EPA/ALEXANDER ASTAFYEV / SPUTNIK / GOVERNMENT PRESS SERVICE POOL MANDATORY CREDIT

Σήμερα έλαβαν έγκριση δύο σχέδια νόμου από Ρώσους βουλευτές, χάρη στα οποία η κυβέρνηση θα έχει την δυνατότητα να υποχρεώνει τις επιχειρήσεις να προμηθεύουν τον στρατό με αγαθά και τους υπαλλήλους να κάνουν υπερωρίες ώστε να υποστηρίζουν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η Κρατική Δούμα στο ένα από τα σχέδια νόμου που ενέκρινε -με μία πρώτη ανάγνωση-, αναφέρει ότι το κράτος μπορεί να επιβάλει “ειδικά οικονομικά μέτρα” στη διάρκεια στρατιωτικών επιχειρήσεων που υποχρεώνουν τις εταιρείες να προμηθεύουν με προϊόντα και υπηρεσίες τον στρατό κατ΄απαίτηση της ρωσικής κυβέρνησης. Πιο συγκεκριμένα, με μια επεξηγηματική σημείωση που επισυνάπτεται στο σχέδιο νόμου αναφέρει ότι ο στρατός χρειάζεται νέα υλικά και επισκευές όπλων για την «επιχείρησή» του στην Ουκρανία.

“Η αναγκαιότητα να ικανοποιηθούν άμεσα αυτές οι απαιτήσεις, ειδικά στο πλαίσιο των κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας και των ρωσικών νομικών οντοτήτων, θα απαιτεί από εμάς να επικεντρώσουμε προσωρινά τις προσπάθειές μας σε συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας (…) και να οργανώνουμε την προμήθεια των πόρων μέσω της κρατικής αμυντικής προμήθειας”, σημειώνεται στο σχέδιο νόμου.

Το δεύτερο σχέδιο νόμου θα τροποποιήσει τον εργασιακό κώδικα ώστε να παρέχεται στην κυβέρνηση το δικαίωμα να ρυθμίζει το ωράριο των εργαζομένων και να καθορίζει τα ρεπό σε συγκεκριμένες εταιρείες.

Τα δυο αυτά σχέδια νόμου έχουν κατατεθεί από τη ρωσική κυβέρνηση και αναμένουν την τελική έγκριση από την Κρατική Δούμα (κάτω Βουλή), αλλά και από το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας (άνω Βουλή). Εφόσον αυτό συμβεί, το μόνο που θα απομένει προκειμένου να γίνουν νόμοι θα είναι η υπογραφή του προέδρου Βλάντιμιρ Πούτιν.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.