«Δοκιμάζεται» από την ξηρασία η Ευρώπη

©unsplash

Η υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανακοίνωσε σήμερα (23/8) πως σχεδόν τα 2/3 της ευρωπαϊκής επικράτειας βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού για ξηρασία ή έχουν εκδώσει προειδοποιήσεις εξαιτίας κυμάτων καύσωνα και χαμηλής βροχόπτωσης.

Το γεγονός πως η Ευρώπη δοκιμάζεται από την ξηρασία έχει προκαλέσει τον περιορισμό της ναυσιπλοΐας στα ποτάμια και τις λίμνες, την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος και οι αποδόσεις ορισμένων καλλιεργειών να επηρεαστούν.

Η έκθεση του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για την Ξηρασία (EDO) τον Αύγουστο, αναφέρει πως το 47% της «γηραιάς ηπείρου» βρίσκεται σε συνθήκες προειδοποίησης για ξηρασία, με πολύ χαμηλή υγρασία του εδάφους, και 17% σε κατάσταση συναγερμού, στην οποία η βλάστηση καταστρέφεται.

«Η σοβαρή ξηρασία πλήττει από την αρχή του έτους πολλές περιφέρειες της Ευρώπης και επεκτείνεται περαιτέρω και επιδεινώνεται από τις αρχές Αυγούστου», αναφέρει η έκθεση.

Παράλληλα, οι σοδειές έχουν πληγεί με τις αποδόσεις του 2022 για τον αραβόσιτο να αναμένεται να είναι κατά 16% χαμηλότερες από το μέσο όρο των πέντε προηγουμένων ετών. Η σοδιά της σόγιας και του ηλίανθου αναμένεται να έχουν μειωθεί κατά 15% και 12% αντίστοιχα.

Λόγω της ξηρασίας έχει επηρεαστεί και η παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας, με αντίκτυπο κυρίως στους παραγωγούς ενέργειας εξαιτίας έλλειψης υδάτων για την τροφοδότηση συστημάτων ψύξης.

Στα ποτάμια και στις λίμνες η στάθμη του νερού έχει μειωθεί και εμποδίζει τη ναυσιπλοΐα και τα μειωμένα φορτία των πλοίων επηρεάζουν τη μεταφορά άνθρακα και πετρελαίου.

Το EDO αναφέρει πως τον Αύγουστο οι βροχοπτώσεις στην ΕΕ ανακούφισαν κάπως την κατάσταση, όμως σε μερικές περιπτώσεις προκάλεσαν περαιτέρω ζημιές.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.